Home » Actueel » Nieuws » De waarheid op tafel!

De waarheid op tafel!

Dit item is verlopen op 10-01-2014.

Kun je een appel beter schillen omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Krijg je puistjes van het eten van varkensvlees?

logo CJGMaar liefst 33% van de Nederlanders is wel eens in verwarring over eten, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Met name jongeren tot 29 jaar geven aan in dubio te zijn: 48% van hen raakt af en toe of regelmatig in de war na gesprekken over wat wel of niet gezond is om te eten.

Fabel of feit?

De campagne ‘De waarheid op tafel’ wil mensen aan de hand van een aantal veelgehoorde stellingen aan het denken zetten over voeding. Internet staat vol met informatie over eten en iedereen lijkt zijn eigen waarheid te hebben. Soms is dat onschuldig, maar er circuleren ook veel verhalen over voeding die een te eenzijdig eetpatroon tot gevolg kunnen hebben. Maar hoe onderscheid je als leek de indianenverhalen van de correcte informatie? De website www.voedingscentrum.nl/dewaarheidoptafel biedt soelaas. Daarop staan stellingen en reacties van het Voedingscentrum. Ook kunnen bezoekers van de site hun eigen eetkwestie waar zij over twijfelen, indienen.

Hoe werkt het Voedingscentrum?

De stellingen op de campagnepagina’s zijn tot stand gekomen op basis van signalen die het Voedingscentrum elke dag opvangt via bijvoorbeeld social media, mails, telefoontjes en gesprekken die aan eettafels worden gevoerd. Bij het formuleren van de reacties op de stellingen, en alle andere informatie die het Voedingscentrum verstrekt, is uitgegaan van de heersende wetenschappelijke consensus onder (inter)nationale gespecialiseerde voedingswetenschappers. De site geeft nadere uitleg over de werkwijze van het Voedingscentrum en de totstandkoming van de voedingsadviezen.

Meer weten?

Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij het CJG Oirschot. Dit kan op woensdagen tussen 9.00 en 11.00 uur bij de Enck (De Loop 67) in Oirschot. Je kunt ook contact opnemen met een medewerker van het CJG via www.cjgoirschot.nl. Je kunt kleine en grote vragen stellen op het forum. Ook kun je (anoniem) vragen stellen aan een medewerker van het CJG. Tenslotte is het CJG iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur (tel. 0499 – 33 51 42) .