Het gemeentehuis van Oirschot is verouderd. Daarnaast bestaat de behoefte aan een werkomgeving die het mogelijk maakt om hybride te werken. Daarom lopen er al langer gesprekken over de nodige opfrissing van het pand. Om alle ideeën goed te kunnen wegen, is onderzoek gedaan naar de huidige staat van het gemeentehuis. Dit onderzoek richtte zich op de kwaliteit van de werkomgeving, met focus op gezondheid en comfort. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het gebouw op een aantal vlakken laag is. Daarom worden er verschillende opties onderzocht voor mogelijke vervolgstappen. 

Het gebouw scoort onder meer laag als het gaat om luchtkwaliteit en thermisch comfort. Zo blijkt uit de metingen dat het in de winter te koud is en vermoedelijk in de zomer te warm. Ook komt in enkele ruimten onvoldoende daglicht binnen. Om de kwaliteit van de werkomgeving te verbeteren, doen de onderzoekers een aantal aanbevelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van ventilaties, installaties, verlichting en duurzaamheid.

Een gezonde en aangename werkomgeving

De resultaten van het onderzoek vragen om vervolgstappen. Een eerste globale doorrekening laat zien dat het om een investering van minimaal 4 miljoen euro gaat. De komende tijd gaan we verschillende opties onderzoeken. Alle actuele bestuurlijke ontwikkelingen nemen we hierin mee. We komen hier in de koersnota op terug. De koersnota vormt een belangrijke basis voor de begroting van 2025 en wordt op 1 juli behandeld door de gemeenteraad.