Home » Actueel » Nieuws » Verkiezingen van de Tweede Kamer 15 maart 2017

Verkiezingen van de Tweede Kamer 15 maart 2017

Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen van de Tweede Kamer. In Oirschot kunt u gaan stemmen in elk willekeurig stembureau. Wat betekent dit voor u als kiezer?

Stempas

De stempassen worden eind februari bezorgd. Het stembureau bij u in de buurt staat vermeld op de stempas, maar u kunt uw stem uitbrengen in elk stembureau binnen onze gemeente. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden en zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Waar liggen de stembureaus?

  1. Gemeentehuis, Deken Frankenstraat 3, 5688 AK Oirschot
  2. Basisschool De Linde, Spoordonksweg 1, 5688 KB Oirschot
  3. Huize St. Joris, St Jorisstraat 1, 5688 AS Oirschot
  4. Dorpshuis Den Deel, Bernadettestraat 3, 5688 KN Spoordonk
  5. Basisschool de Plataan, van Tuldenstraat 2, 5688 DE  Oirschot
  6. Openbare basisschool de Korenbloem, Castaert 98, 5688 PG Oirschot
  7. Antoniusschool, Montfortlaan 20, 5688 NM Oirschot
  8. Gemeenschaphuis Het Dorpsplein, Kerstraat 10A, 5091 BE Oostelbeers
  9. Kantine Beerse Boys, Sportparklaan 2A, 5091 EM Middelbeers
  10. Ontmoetingscentrum “Ons Mevrouw”, Doornboomstraat 32, 5091 CB Middelbeers

Legitimatieplicht

Iedereen die wil komen stemmen is verplicht zich te legitimeren met een legitimatiebewijs. ZONDER LEGITIMATIEBEWIJS KUNT U NIET STEMMEN!! Het legitimatiebewijs mag op de dag van de verkiezingen niet meer dan 5 jaar verlopen zijn. Als legitimatiebewijs geldt een paspoort, Nederlandse Identiteitskaart of rijbewijs.

Zonder stempas kunt u NIET stemmen. Bij verlies van de stempas kunt u tot uiterlijk 14 maart 12.00 uur een duplicaat aanvragen bij Bureau verkiezingen van de gemeente Oirschot.

Stemmen bij volmacht / iemand anders gaat voor u stemmen

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Oirschot woont en ook een stempas heeft ontvangen. 

Van belang is dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmacht stem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van een machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen is verplicht een kopie van uw geldig identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Als u iemand wilt machtigen die in een andere gemeente kiesgerechtigd is dan kunt u schriftelijk verzoeken om deze persoon te machtigen om uw stem uit te brengen. De hiervoor benodigde formulieren kunt u afhalen of aanvragen bij burgerzaken of downloaden van onze website www.oirschot.nl. Dit verzoek kunt u uiterlijk vrijdag 10 maart 2017 tot 12.00 uur bij de gemeente indienen.

Kiezerspas

Als u in een andere gemeente wilt stemmen, dan kunt u uw stempas om laten zetten in een kiezerspas. Met een kiezerspas voor de verkiezing van de Tweede Kamer staten kunt u dan gaan stemmen in elk willekeurig stemlokaal in Nederland. Het mondeling aanvragen van kiezerspassen kan uiterlijk dinsdag 14 maart 2017 tot 12.00 uur. U kunt ook schriftelijk een verzoek doen voor een kiezerspas. De hiervoor benodigde formulieren kunt u afhalen of aanvragen bij burgerzaken of downloaden van onze website. De schriftelijke aanvraag kan uiterlijk vrijdag 10 maart 2017 tot 12.00 uur bij de gemeente worden ingediend samen met uw stempas. U ontvangt daarna een kiezerspas.

Vragen?

Als u nog vragen hebt over de verkiezingen, stembureau’s, het stemmen of machtigen, neem dan contact op met bureau Verkiezingen van de gemeente Oirschot, Lidy Bogers of Marijke Aeckerlin via tel (0499) 58 33 33, e-mail info@oirschot.nl.