Beste inwoners en ondernemers van Oirschot, Spoordonk en de Beerzen,

Afgelopen dagen heeft u ongetwijfeld veel gehoord over de aanvullende maatregelen van het kabinet in de aanpak van het coronavirus. De boodschap is glashelder: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Even naar buiten voor een frisse neus kan maar doe dit, buiten uw gezin om, niet in een groep. Ga bij voorkeur alleen en houd altijd en overal de minimale afstand van 1,5 meter aan. Ook al voel je je goed, hou je aan de oproep tot ‘sociale onthouding’. We hebben immers samen de verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan!

Natuurlijk betekenen deze maatregelen iets voor alle leuke uitjes, activiteiten en evenementen die u de komende tijd op de agenda had staan. Maar onze gezondheid gaat boven alles. En gelukkig zie ik op veel plekken dat het goed gaat en onze inwoners hun verantwoordelijkheid nemen. Op heel veel plekken volgen inwoners en ondernemers de aanwijzingen goed op. Toch ontvang ik ook signalen van te grote groepen spelende kinderen in bijvoorbeeld speeltuinen. Beste ouders, dat is niet de bedoeling. Zorg dat uw kinderen in kleine groepjes spelen en 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Op dit moment worden de nieuwe maatregelen verder uitgewerkt waardoor ik als burgemeester meer mogelijkheden heb om ook echt te gaan handhaven. Hierbij staan flinke boetes op het spel. Maar ik hoop dat ik met u kan afspreken dat we het niet zo ver laten komen. Neem allemaal uw verantwoordelijkheid en spreek elkaar aan op goed en slecht gedrag zodat wij dit echt samen doen! BOA’s en politie hebben afgelopen dagen al veel plekken bezocht en blijven dat de komende tijd ook regelmatig doen om de verscherpte maatregelen te handhaven.

Nogmaals wil ik ook mijn waardering en trots uitspreken voor al die mooie initiatieven die ik zie ontstaan in onze samenleving om elkaar een hart onder de riem te steken. Zo ontvangen bijvoorbeeld onze oudere inwoners uit allerlei hoeken kaartjes en tekeningen. Dat doet mij en al deze inwoners erg goed.

Tot slot wil ik stil staan bij de mensen in ons dorp die getroffen zijn door het coronavirus. Nadat afgelopen week voor het eerst bekend was dat een inwoner door het virus was getroffen zijn daar afgelopen week nog meer inwoners bijgekomen volgens de gegevens van het RIVM. Graag zou ik, namens ons allemaal, onze inwoners die rechtstreeks of als betrokkene getroffen zijn door het coronavirus heel veel sterkte en een spoedig herstel willen toewensen.

Lieve mensen, het is een moeilijke en spannende periode maar als wij samen de schouders eronder zetten lukt het ons. Dus hierbij een oproep aan u allemaal, houd vol, geef het goede voorbeeld en blijf goed voor uzelf en elkaar zorgen!

Met warme groet,

Judith Keijzers-Verschelling
Burgemeester gemeente Oirschot