Gemeente Oirschot sluit zich ook dit jaar weer aan bij de campagne Orange the World. Daarom hijsen we op 25 november de Orange the World-vlag voor het gemeentehuis. Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. 

Seksuele intimidatie, partnergeweld en moord

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek, seksueel of psychisch geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Iedere acht dagen wordt er een vrouw vermoord door een (ex-)partner of familielid. 25% van de vrouwen maakt partnergeweld mee en meer dan 75% maakt seksuele intimidatie mee in haar leven. Dit zijn indrukwekkende cijfers.
Om aandacht te vragen voor dit onderwerp is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, Internationale Mensenrechtendag.

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2022 is het thema in Nederland preventie; het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.
Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens te betrekken. Geweld tegen vrouwen is te lang alleen gezien als ‘vrouwenprobleem’. Ook voor de oplossingen werd gekeken naar vrouwen en meisjes: weerbaarheidstrainingen, verkrachtingsfluitjes, niet alleen op straat na donker. Inmiddels komt er meer aandacht voor de rol van mannen en jongens. Geen jongen wordt als dader geboren; hoe
kunnen we ervoor zorgen dat hij dat ook niet wordt?

Wij zijn #medestander, u ook?

Iedereen kan medestander worden in de strijd tegen geweld. Je kunt helpen om het taboe te doorbreken, helpen om de cultuur te veranderen, helpen als je iets ziet gebeuren in je omgeving, helpen om vrouwen en meisjes een veilig gevoel te geven en helpen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Daar kun je nu mee beginnen, door de #Medestander Pledge te ondertekenen op https://www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/ (externe link)

Flyer Orange the World - Ik ben #medestander. jij ook?