Vanaf 13 juni worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen in kampeerboerderij De Bocht in Oirschot. De locatie biedt in eerste instantie ruimte aan maximaal 12 personen en wordt vanaf september uitgebreid tot maximaal 28 personen. Ook worden er sinds 25 april 2 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in bed & breakfast De Beukenhoeve in Spoordonk. Vanaf 23 augustus kan dit worden uitgebreid naar 4 personen. Beide opvanglocaties zijn tot het einde van het jaar beschikbaar.

De ontwikkelingen in Oekraïne zijn op dit moment erg zorgelijk. Veel inwoners zijn dan ook gevlucht. Deze vluchtelingenstroom heeft ook ons land bereikt. Samen met de gemeenten in veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zoeken wij naar voldoende plekken voor (nood)opvang. Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling: “Het is hartverscheurend om te zien hoe mensen huis en haard moeten verlaten om op zoek te gaan naar een plek waar ze zich veilig voelen. Dit gaat door merg en been. Als gemeente zien wij het als onze verantwoordelijkheid om deze mensen onderdak te bieden en klaar te staan voor onze medemensen. Ik ben blij en dankbaar dat we met deze twee locaties een helpende hand kunnen bieden.”

Wat u zelf kunt doen

We begrijpen dat er veel mensen zijn die willen helpen door bijvoorbeeld hulpgoederen aan te bieden. Landelijk is er een aantal organisaties waar u terechtkunt, zoals Giro 555 en Vluchtelingenwerk Nederland. Wilt u in onze eigen gemeente hulp bieden en wilt u weten wat u kunt doen? Neem dan contact op met WIJzer Oirschot (0499)335142 of info@wijzer-oirschot.nl. Als u ervoor kiest om zelf Oekraïense vluchtelingen een logeerplek aan te bieden, adviseren wij u om zich goed te laten informeren via www.refugeehelp.nl of www.takecarebnb.nl. Voor algemene vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen verwijzen we u naar www.oirschot.nl/oekraine.