Wat is het?

Het is weer herfst, gelukkig mogen we nog even genieten van de zon. Maar de bladeren gaan binnenkort weer vallen van de bomen. Blad van openbaar groen hoeft u niet in uw eigen kliko weg te gooien. We plaatsen namelijk op veel plekken in de kernen Spoordonk, Middelbeers, Oostelbeers en Oirschot bladkorven waar u het openbare blad in kwijt kunt.

Hoe werkt het?

Bladkorven

Wilt u weten waar de bladkorven precies staan, kijk dan onder het kopje documenten.

De naam bladkorven/ -bakken geeft aan dat deze alleen bedoeld zijn voor bladeren (herfstblad). Helaas hebben wij voorgaande jaren gemerkt dat er ook regelmatig snoeihout en ander tuinafval in de bladkorven/ -bakken terecht kwam. Bij het verwerken van dit bladafval is dat storend voor het proces. Vanaf dit jaar gaan wij met een nieuw systeem proefdraaien. Als wij in de bakken afval constateren, anders dan bladeren, krijgt deze bak of korf van ons een gele kaart. Wanneer wij de eerstvolgende keer dat wij de korf of bak leegmaken weer ander afval dan bladeren moeten afvoeren, krijgt de korf of bak een rode kaart.  De korf of bak wordt vervolgens van die plaats verwijderd.

Machinaal blad opruimen

Dit jaar gaan wij het blad met verschillende machines opruimen. Het blad dat op de straten ligt blazen wij zoveel mogelijk op de gazons. De gazons worden met een speciale machine (Trillo) ontdaan van het blad. Aansluitend vegen wij de straten met een veegmachine. Deze werkwijze gaan wij drie keer herhalen. Begin november, eind november en medio december. De exacte momenten bepalen wij op basis van de bladval per locatie en de prioriteiten.

Milieustraat

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw blad en/of snoeihout gratis aan te bieden bij de milieustraat. Wij verzoeken iedereen dan ook om grote hoeveelheden herfstblad niet in de bladbakken te gooien, maar rechtstreeks af te voeren naar de milieustraat. Openingstijden milieustraat: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.