Home » Inwoners » 75 jaar vrijheid gemeente Oirschot » Festiviteiten en evenementen

Festiviteiten en evenementen

In de maanden september en oktober zijn er diverse momenten waarbij stil gestaan wordt bij 75 jaar bevrijding.  Zo is er bij de jaarlijkse OIdtimerdag op 1 september extra aandacht voor militaire voertuigen en zal Santé bevrijdingsliederen ten gehore brengen. In de ochtend op 16 september rijdt er een historische voertuigen stoet vanuit de legerbasis in Oirschot richting Lommel. Het weekend van 21 en 22 september zullen er in de Beerzen activiteiten rondom de bevrijding plaatsvinden. En op 29 september vindt er een dienst met herdenking plaats.Op 24 oktober zal in Oirschot worden stil gestaan bij de bevrijding. Tot slot is er op 1 november voor de scholen (leerlingen van 10-14 jaar) een multimediaal ‘Vrijland’ concert in de bioscoopzaal van de Legerplaats. Het programma van festiviteiten en evenementen is nog in ontwikkeling. Houd onze berichtgeving hierover in de gaten op deze pagina.

1 september

Oirschot Mobiel en Liedertafelfestival Santé in teken van ’75 jaar vrijheid’

Santé

Liedertafel Santé organiseert op die zondag voor de eenentwintigste keer het Liedertafelfestival, van 13.00-17.00 uur. Santé en de andere koren zullen bij de start van het festival een medley zingen van Nederlands- en Engelstalige liedjes die in de bevrijdingstijd populair waren. Bij de afsluiting van het festival zingen de koren, hoe kan het anders, "We'll meet again" van Vera Lynn.

We'll meet again
Don't know where
Don't know when
But I know we'll meet again some sunny day.

Liedertafel Santé hoopt dat 1 september ook een ‘sunny day’ zal worden. 

Oirschot Mobiel ’75 jaar bevrijding Oirschot’

De markt zal tijdens de jaarlijkse show van Oldtimers Oirschot (kortweg OTO), die plaats zal vinden van 12.00-17.00 uur, grotendeels groen gekleurd zijn. Legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, uit de jaren ’50 en ’60 en modern defensiematerieel zullen worden opgesteld samen met de bedrijfs- en personenwagens van de clubleden. Zoals elk jaar zal er voor oud en jong weer van alles te beleven zijn.

1 november

Vrij Land-concert, educatievoorstelling voor scholen

Vrij Land is een educatieve voorstelling over vrijheid. Een dynamisch muziektheater met liedjes en spannende beelden, maar vooral veel muziek van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, een professioneel militair ensemble bestaande uit koperblazers aangevuld met slagwerk.

Met 45 minuten indringend en spectaculair totaaltheater vieren we onze vrijheid. Maar wat betekent vrijheid eigenlijk? We zijn niet anders gewend, maar zo vanzelfsprekend is onze vrijheid niet. Ondersteund door een opzwepend orkest vertelt en zingt onze actrice een verhaal dat laat zien hoe belangrijk vrijheid is. En hoe die vrijheid dag in dag uit gehandhaafd wordt. De actrice vertelt een poëtisch verhaal over de wortels van onze samenleving. Na afloop zal iedereen weten hoe wij samen de wereld draaiende houden en wat daarin ons eigen aandeel is. Vrij Land is een verrassende mix van bestaande én nieuw gecomponeerde muziek, aangevuld met speciaal voor de voorstelling gecreëerde videobeelden die o.a. op een holoscreen vertoond worden.

De voorstelling is te zien op 1 november 2019 in de Legerplaats Oirschot voor alle kinderen van 10 tot 14 jaar uit Best en Oirschot. Een initiatief van stichting Nederlandse Veteranendag, de Koninklijke Landmacht en Lions Best Oirschot. Er zijn ’s morgens twee voorstellingen en de scholieren worden per bus naar de legerplaats en terug naar hun school gebracht.