Fietsroute

Onze belevenisvolle fietsroute neemt je mee langs sporen uit en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Denk aan een oefenhaven voor Duitse piloten, de verscheidene plekken waar vliegtuigen zijn gecrasht, maar ook iconische plekken uit de Tweede Wereldoorlog: een beschadigde Basiliek, de beroemde splitsing waar nu de Grote Stoel staat en de brug bij de Spoordonkse Watermolen waar de bevrijders binnen trokken. Een van de hoogtepunten op het gebied van WOII erfgoed in onze gemeente is het schijnvliegveld dat lag ter hoogte van de Hanenberg. Om de geallieerden af te leiden van vliegveld Welschap reed een houten vliegtuig over een rails heen en weer om het idee te geven van een echt vliegveld. Het verhaal gaat dat er ’s avonds ook verlichting is geweest. We zijn bezig om dit schijnvliegveld beleefbaar te maken.

Ook voegen we extra beleving toe aan de route door het plaatsen van een Liberation Route Europe luisterzuil. Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Zuid-Oostelijke provincies van Nederland, het Hürtgenwald en Berlijn. Deze zuil is onderdeel van een groot netwerk van luisterplekken in Noord-Brabant, maar ook in Duitsland en België. Voor meer informatie zie https://liberationroute.nl/liberation-route-europe.

Het boekje met de route en de indrukwekkende achterliggende verhalen en foto’s is vanaf juli te koop voor €2,- bij onder andere Visit Oirschot (Oude Raadhuis).