Home » Inwoners » 75 jaar vrijheid gemeente Oirschot » Tentoonstellingen

Tentoonstellingen

Er zijn in het kader van 75 jaar vrijheid een aantal interessante tentoonstellingen te zien in Museum de Vier Quartieren, Het Oude Kerkje (21-26 september) en het Oude Raadhuis (vanaf 1 juli).

Museum de Vier Quartieren – ‘Sporen van de Tweede Wereldoorlog’

Van 30 juni tot 30 oktober 2019 is in het museum een tentoonstelling te zien over Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Oirschot, Spoordonk en De Beerzen. De expositie vertelt het verhaal van het leven van de gewone burger tijdens de oorlog. Er wordt stilgestaan bij de mobilisatie, de bezetting, de rol van het Wilhelminakanaal en zijn bruggen, de schade aan gebouwen, de militaire ingrepen en de bevrijding.

Met interessante voorwerpen zoals een radio verstopt in een tabaksdoos, een fiets met allerlei oorlogsattributen en unieke materialen uit het eigen depot van het museum en de Regimentsverzameling Brigade en Garde Prinses Irene. In de tuin is een originele houwitser te zien. Exact zo’n kanon verwoestte in 1944 de Sint Petrusbasiliek.

een originele houwitser kanon

Oude Raadhuis – Je radio of je leven

In het Oude Raadhuis heeft  het verhaal rondom de radio van Jan Beks een plek. Dit verhaal maakt onderdeel uit van de campagne van Brabant Remembers met 75 levensveranderende verhalen. Verhalen van mensen die in de oorlog op een keerpunt stonden in hun leven. Voor deze 75 verhalen zijn ‘STILLEVENS’ gemaakt door Studio Rocco Verdult; een maquette met een fragment uit het verhaal. Omroep Brabant heeft over dit verhaal een mini documentaire gemaakt. De documentaire en het STILLEVEN zijn vanaf juli te bekijken in het Oude Raadhuis. Voor meer informatie zie www.brabantremembers.com.

Lees het interview met Hans Beks, de jongste zoon van Jan Beks.

STILLEVEN OIRSCHOT

Museum de Vier Quartieren - Tentoonstelling Peace Posters

Leerlingen (10-14 jaar) van scholen in onze gemeente wordt gevraagd een Peace Poster te maken. Wat betekent vrede voor jou? Alle posters dingen mee om de winst van de wedstrijd: de Peace Poster Contest. De  posters zullen in oktober te bewonderen zijn in Museum de Vier Quartieren. Voor meer informatie zie het kopje ‘scholen’ op www.oirschot.nl/75jaarvrijheid.