Home » Inwoners » Actueel » Nieuws

Nieuws

 • Bezint eer ge begint

  Mini-expo over de kansen en uitdagingen van toekomstbestendig Oirschot’s erfgoed

  Proces 

  De gemeente Oirschot (Oirschot, Spoordonk en Oost-West-Middelbeers) heeft een rijke historie. Deze wordt in beeld gebracht door prachtige kerken, kloosters en (kunst)collecties en verteld via bijzondere legenden, verhalen en tradities. De gemeente wil dit erfgoed meer laten beleven door inwoners en bezoekers. Dit kan bijvoorbeeld bijdragen aan de aantrekkingskracht van de gemeente, de binding met de dorpen, de opvoeding van kinderen of het verbeteren van de vrijetijdseconomie.   

 • Geef je mening over onze fietsroutes!

  Fietsen. (Bijna) iedere Nederlander kan het, maar lang niet iedere Nederlander doet het regelmatig. En dat is jammer, want fietsen is plezierig, praktisch en gezond. De Fietsersbond vindt dat elke fietser zich onbezorgd in het Nederlandse verkeer moet kunnen bewegen. Er zijn daarom allerlei initiatieven om het fietsklimaat te verbeteren, zoals de verkiezing van de Fietsstad 2020.

 • Ervaringsgroepen Oirschot – nog enkele plaatsen vrij bij training kartrekkers

  Een support netwerk is een verzameling van lokaal georganiseerde ervaringsgroepen voor iedereen die de behoefte heeft over een specifiek onderwerp met anderen van gedachten te wisselen.  Bijna ieder onderwerp is geschikt om met elkaar te bespreken. Het gekozen onderwerp is in grote mate afhankelijk van de behoefte binnen de groep. In Oirschot zijn al een aantal groepen actief waar je bij kunt aansluiten.

 • Rijkssubsidie voor aanpak inburgering Nuenen, Son en Breugel, Oirschot en Best

  De gemeenten Nuenen, Son en Breugel, Oirschot en Best krijgen een landelijke subsidie voor het begeleiden van vergunninghouders (ook wel statushouders genoemd) in die gemeenten. Vergunninghouders/statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen een opleiding volgen en werken in Nederland.

 • Wegwerkzaamheden

  Bekijk hier de actuele wegwerkzaamheden

 • Te hoog elektriciteitsverbruik

  Twee senioren die samen rustig in een vrijstaande woning wonen, verbruiken 7000 kWh aan elektriciteit. Dat is veel. Je zou iets van 3000 kWh verwachten. Op het EnergieLoket hebben we geprobeerd er achter te komen wat dat hoge verbruik veroorzaakt.

 • Unieke Wandel- en fietsapp voor Nationaal Landschap Het Groene Woud

  Edelherten spotten? Een vleugje middeleeuwen opsnuiven? Of genieten van weelderige natuur en op z’n tijd een terrasje pakken in het groen? Met de lancering van de wandel- en fietsapp Routes in Het Groene Woud kan dat. De app biedt wandelaars en fietsers alle gelegenheid om Nationaal Landschap Het Groene Woud te ontdekken. De route-app is nu te downloaden in de App Store en in Google Play. Uniek aan de app is dat deze een dynamische navigatie combineert met belevingsaspecten van de routes.

 • Stand van zaken maatregelen tegen eikenprocessierups

  De laatste weken zijn ook in Oirschot de meldingen over overlast van de eikenprocessierups toegenomen. De gemeente neemt maatregelen om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Inmiddels zijn alle bij ons bekende locaties bestreden.

 • WVK-groep en ISD de Kempen gaan samen verder als KempenPlus.

  Vanaf 1 juli 2019 werken de WVK-groep en ISD de Kempen samen als KempenPlus. Dit is het nieuwe participatiebedrijf van de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden. Het participatiebedrijf levert ook dienstverlening aan inwoners van Oirschot.  De naam wijzigt, maar de dienstverlening niet.

 • Duurzame én fleurige akkerranden om Oirschotse landbouwpercelen

  Misschien heeft u ze al gezien: vrolijk gekleurde bloemenstroken rondom diverse akkers. De gemeente Oirschot geeft landbouwgronden in pacht uit. In de voorwaarden is voortaan opgenomen dat de agrariër een drie meter brede rand om het perceel inzaait met een bloemen- en kruidenmengsel. Deze rand bestaat uit diverse soorten inheemse planten en bloemensoorten. Deze bieden van juni tot november veel voedsel en beschutting voor diverse insecten, zoals de (wilde) bijen. Die op hun beurt weer aantrekkelijk zijn voor verschillende kleine zoogdieren en vogels. Dit draagt bij aan een betere biodiversiteit en een stukje duurzaamheid in de gemeente Oirschot!

  Afgelopen zaterdag 6 juli onthulden wethouder Esther Langens en collega-wethouder Eric Beex van de gemeente Eersel het infopaneel Biodiversiteit ter hoogte van de t-splitsing De Achterste Donk en Donk in Vessem. Een mooi initiatief van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze om mens, natuur en landbouw dichter bij elkaar te brengen.

 • Stand van zaken maatregelen tegen eikenprocessierups

  De laatste weken zijn ook in Oirschot de meldingen over overlast van de eikenprocessierups toegenomen. De gemeente neemt maatregelen om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Eind deze week (week 27) zullen de ‘hoogste prioriteiten locaties’ bij scholen, speelplekken en drukke fietsroutes zijn bestreden. Vanwege drukte en capaciteit bij het bestrijdingsbedrijf is dit helaas niet sneller gelukt.

 • Woningbouwplannen Ekerschot Noord

  Regio geeft groen licht
  De gemeente Oirschot heeft plannen om in het gebied tussen de Peperstraat, Oude Grintweg en Kempenweg (genaamd Ekerschot Noord) een nieuwe woonwijk te realiseren. Volgens regionale afspraken heeft de gemeente deze plannen voorgelegd aan de wethouders Wonen van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Het SGE heeft op 27 juni 2019 toestemming gegeven aan de gemeente om het woningbouwplan Ekerschot Noord verder uit te werken en de bestemmingsplanprocedure te starten.

 • Inloopbijeenkomst op 20 augustus over grootschalige zonne- en windenergie

  De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden werken toe naar een gezamenlijk beleid voor grootschalige zonne- en windenergie in de Kempen. Inwoners en andere stakeholders zijn betrokken bij het opstellen van dit beleid. Ook zijn de milieueffecten onderzocht in een milieueffectrapportage. Tijdens de inloopbijeenkomst kunnen vragen gesteld worden over de milieueffectrapportage en worden de eerste contouren van het beleid gepresenteerd. Het beleid zal eind 2019 ter vaststelling worden voorgelegd aan de gemeenteraden.

 • Ideeën gezocht voor Natuurlijk Oirschot!

  Samen met projectbureau Orbis is de gemeente een project gestart om ideeën uit de samenleving op te halen die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit: Natuurlijk Oirschot! Hierover is in mei via onder andere de leefbaarheidsnetwerken gecommuniceerd. Maar we zoeken nog meer ideeën van inwoners. Daarom is de inzendtermijn met een week verlengd tot 7 juli.

 • Beleef de Kampina vanaf het nieuwe fiets/wandelpad

  Het fiets/wandelpad op de Langendonksedijk is klaar voor gebruik: u kunt er vanaf nu volop wandelen en fietsen! Vanaf dit pad kunt u het prachtige natuurgebied Kampina nog beter beleven.

 • Nieuws vanuit het project Oirschot in Beweging!

  Bent u 40+ en heeft u nog nooit gehockeyd en/of wilt u het eens proberen? Heeft u langere tijd niet, of misschien wel nooit, echt gesport en wilt u het bewegen nu (weer) oppakken? Dan kan dat want ‘Oirschot in Beweging’ heeft iets nieuws bedacht.

 • Voortgang werkzaamheden Dorpshart Middelbeers

  Voortgang nutsbedrijven
  De nutsbedrijven ronden binnenkort de grootste werkzaamheden af. Af en toe verrichten zij nog kleine ingrepen.  De Doornboomstraat en de Willibrordstraat zijn daardoor weer volledig open voor het verkeer.

   

 • Nieuwe jeugdburgemeester

  Gemeente Oirschot zocht een enthousiaste jeugdburgemeester. Deze jeugdburgemeester gaat burgemeester Judith Keijzers-Verschelling ondersteunen bij diverse werkzaamheden. Denk hierbij aan de ontvangst van Sinterklaas, de kranslegging tijdens de 4 mei herdenking, de sleuteloverdracht aan de carnavalsprinsen en -prinses, Koningsdag en nog veel meer. Na een oproep aan alle groep 6 leerlingen in onze gemeente kregen wij 17 mooie sollicitatiebrieven binnen.

 • Tips voor schone en frisse containers, ook in de zomer

  Voorkomen en bestrijden van maden!

 • Cursus politiek actief

  Wil je meer weten over de gemeente en de lokale politiek? Of ben je benieuwd wat een raadslid doet en of het misschien iets voor jou is? Doe dan mee met de gratis cursus ‘Politiek Actief voor de gemeente’.

 • Hitteplan in Noord-Brabant in werking

  De komende dagen blijft het warm in Nederland. Veel mensen genieten hiervan aan het water of op het terras. Voor sommige groepen mensen brengt de warmte echter gezondheidsrisico’s met zich mee. Het RIVM heeft daarom in sommige delen van Nederland vanaf 23 juni het hitteplan in werking gesteld. Dit geldt ook voor Noord-Brabant.

 • Club NXT Generation

  Het jongerenwerk van Team Wijzer organiseert vrijdag 28 juni een tienerparty speciaal voor de jeugd van 13 t/m 17 jaar. Club NXT Generation 20.00 – 00.00 uur.

 • Aanvragen individuele subsidie muzikale en culturele vorming voor schooljaar 2018-2019 kan nog tot 1 augustus 2019

  Ouders en/of verzorgers kunnen tot en met 1 augustus 2019 subsidie aanvragen voor het huidige schooljaar 2018-2019 voor hun kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar die muziek-, dans- en theaterlessen volgen bij een docent die tenminste in het bezit is van een HBO-diploma van het conservatorium, dansacademie of theateropleiding.

 • Kempengemeenten samen op weg naar een circulaire economie

  De Kempengemeenten willen meer grondstoffen uit huishoudelijk afval gaan halen. Hiervoor hebben de gemeenteraden van de vijf Kempengemeenten de Kadernota Grondstoffen vastgesteld. Hierin staan de doelstellingen en de koers van de samenwerkende Kempengemeenten als het gaat om afval, of liever gezegd: om grondstoffen.

 • Voortgang werkzaamheden Dorpshart Middelbeers

  De nutswerkzaamheden zijn zo goed als afgerond en ondertussen zijn de werkzaamheden voor de riolering en verharding in volle gang.

 • Alternatief telefoonnummer voor 112

  In verband met de landelijke storing van alarmnummer 112 is er een alternatief spoednummer:  088-6628240. Ook het normale nummer voor niet-spoedeisende zaken (0900-8844) is niet bereikbaar. Hiervoor is ook een alternatief telefoonnummer beschikbaar: 088-9659630.

 • Landelijke storing alarmnummer 112 voorbij

  De landelijke storing van het alarmnummer 112 is voorbij.  Door een grote telefoonstoring was 112 urenlang niet bereikbaar. Dit gold ook voor het telefoonnummer voor niet-spoedeisende zaken.

 • Rondwandeling door Oirschot

  Wandelen met een gids door Oirschot? Donderdag 27 juni en donderdag 29 augustus staan we bij het oude raadhuis om 19.00 uur voor je klaar. Jij komt toch ook?

 • 75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

  Brabant Remembers
  In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor de gemeente Oirschot is dat op 22 september (De Beerzen) en op 24 oktober (Oirschot en Spoordonk). Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juni tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties. 

 • Feest voor bereiken hoogste punt In den Beerschen Hof!

  Op 19 juni markeerde wethouder Piet Machielsen samen met toekomstige bewoners en bouwbedrijf Gebr. Van Gisbergen het hoogste punt van het woningbouwproject In den Beerschen Hof. Er was ook aandacht voor de start van de bouw van de 4 woningen naast de Kerk in Oostelbeers.

 • Brand Industrieweg Middelbeers

  Middelbeers,- Industrieweg. Brand industriepand.

 • Ophalen oud papier

  Door een interne fout is de inhaaldag voor het ophalen van oud papier foutief gecommuniceerd. Er is aangegeven dat dit donderdag 13 juni zou zijn maar de inzameling heeft woensdag 12 juni plaats gevonden. Doordat er al containers buiten stonden en mensen de vrachtwagen zagen rijden is er al redelijk wat papier opgehaald. Degenen die hun papier nog niet hebben aangeboden kunnen dit nu alsnog doen op maandag 17 juni.

  Nogmaals excuses voor het ongemak!

 • Wijkspreekuren wethouders

  Bezoek een van onze wijkspreekuren! Onze wethouders zijn elke week in de drie kernen te vinden.
  Je bent van harte welkom!

 • Veilig de zomer in

  De zomer staat weer voor de deur. Eindexamen kandidaten zijn al klaar en andere scholieren leven naar de vakantie toe. Het eerste waar je als ouder aan denkt als je kind op vakantie gaat, is de veiligheid. Het is daarom alleen al voor je eigen gemoedsrust handig om met jongeren te bespreken hoe ze hun veiligheid het best kunnen waarborgen en daar afspraken over te maken.

 • Winnaar fotowedstrijd gemeentegids Oirschot

  Om de gemeentegids te verfraaien zijn er veel foto´s ingezonden door onze inwoners. Suzan Bastings maakte de winnende foto voor de cover van de gemeentegids. Van harte gefeliciteerd! Donderdag 13 juni 2019 zette burgemeester Judith Keijzers-Verschelling Suzan met haar prachtige foto in het zonnetje. De burgemeester bood een schilderij aan met haar foto van de cover van de officiële gemeentegids 2019-2020.
  Wij bedanken iedereen voor het massaal insturen van de mooie foto’s!

 • Website Steunwijzer maakt inwoners wegwijs

  Overzicht ondersteuningsaanbod per gemeente
  Het aanbod van organisaties die ondersteuning bieden op het gebied van zorg en welzijn – al dan niet met indicatie – is groot. Oirschot wil, net als Best, Veldhoven en de Kempengemeenten, haar inwoners hierin wegwijs maken. Want het is belangrijk dat iedereen die ondersteuning nodig heeft, zelf (of met hulp) een geschikte aanbieder van die ondersteuning kan vinden.

 • Uitslagen verkiezingen Europees Parlement 23 mei

  In onderstaande documenten leest u de uitslagen van de verkiezingen van het Europees Parlement van 23 mei j.l. 

 • Inschrijven 6 exclusieve bouwkavels woningbouwproject 'Landvoort' in Oirschot

  U kunt zich inschrijven tot uiterlijk 13 juni 09.00 uur voor 6 grote, exclusieve kavels. Dit woningbouwproject ‘Landvoort’ ligt aan de Leeuwerikstraat, nabij de Spoordonkseweg in Oirschot. Wilt u zich inschrijven of informatie opvragen? Kijk dan op www.landvoort.nl. De loting vindt plaats op maandag 17 juni 2019 vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Oirschot. 

 • Bereikbaarheid Doornboomstraat en omgeving

  Graag willen we u op de hoogte houden van de bereikbaarheid van de Doornboomstraat in Middelbeers en omgeving. Door een nieuwe planning is vanaf  20 mei de Doornboomstraat in Middelbeers alweer open in twee richtingen. Na de kermis  gaat de Doornboomstraat weer dicht (begin september).

 • Wethouders in de wijk

  Kom naar onze wijkspreekuren en ga in gesprek met onze wethouders. Je bent van harte welkom! 

 • Zomers Oirschot

  Wil je deelnemen aan een of beide avonden, meld je dan vóór 13 mei aan via mail adres; secretariaat@landvanoirschot.nl

 • Maatregelen tegen eikenprocessierups

  De gemeente heeft preventief enkele straten besteden tegen de eikenprocessierups. De gemeente neemt maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken. Hier leest u meer over de eikenprocessierups en de maatregelen die we treffen.

 • Voortgang werkzaamheden Dorpshart Middelbeers

  Enexis en Brabantwater zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met werkzaamheden aan de gas- en waterleidingen in  de Doornboomstraat in Middelbeers. Begin mei kan de aannemer starten met de aanleg van het riool en de bestrating.

 • Elke zaterdagochtend Energieloket

  Bij het Energieloket in D’n Inloop kun je elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht met al je vragen over energie. Over hoe je energie kunt besparen en wat de alternatieven zijn voor verwarming met aardgas. Of er zonnepanelen op je dak kunnen en hoeveel je er dan nodig hebt. Of spouwisolatie nu wel zo slim is en hoe je door beter te ventileren je huis zuiniger en gezonder kunt maken.

 • Kent u iemand die een lintje verdient?

  Kent u een vrijwilliger die een lintje verdient? U heeft de mogelijkheid om iemand voor een Koninklijke Onderscheiding voor te dragen.

  Voor de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn op sociaal-maatschappelijk gebied. Niet alleen bestuurders komen in aanmerking, maar ook personen die door hun inzet verenigingen draaiend houden. Een Koninklijke Onderscheiding kan worden toegekend bij Algemene Gelegenheid (Koningsdag) of bij een bijzondere persoonlijke gelegenheid (bijvoorbeeld een jubileum).

 • Bouw langzaamverkeersbrug start

  Dinsdag 9 april is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voortzetten van het project langzaamverkeersbrug. Ballast Nedam, de aannemer van de langzaamverkeersbrug, kan daarom starten met het aanleggen van de langzaamverkeersbrug. Het voorstel ging over meerkosten van 500.000 euro. Deze meerkosten zijn onder andere voortgekomen uit een vertraging omdat er tijdens de aanbesteding onduidelijkheid is ontstaan over technische aspecten van de brug.

 • Oirschot Blijvend verbonden

  Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Met deze ambitie kijken we vooruit. Daarom is het in de toekomst belangrijk om verbonden te blijven met onze regio. Het programma ‘Oirschot Blijvend Verbonden’ bestaat uit zes projecten:

 • Officiële bekendmakingen

  Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in uw wijk of buurt? Denk aan het verlenen van (omgevings)vergunningen, evenementen, bestemmingsplannen of andere besluiten. Kijk dan op overuwbuurt.overheid.nl.

 • Bestuurlijke toekomst

  Blijft Oirschot een zelfstandige gemeente? Gaan we meer samenwerken of samenvoegen? Met Eindhoven, de Kempen of…
  Oirschot: monumentaal, ondernemend en groen; daar voelt de mens zich thuis. Vanuit deze visie hebben we veel ambities, die we ook in de toekomst waar willen blijven maken. We willen dat onze inwoners gebruik kunnen maken van een optimale dienstverlening. We vinden het belangrijk om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen en we willen onze maatschappelijke opgaven zo goed mogelijk uit kunnen voeren. Zijn we als kleine zelfstandige gemeente ook in de toekomst nog in staat om dit waar te maken? Biedt de huidige positie van Oirschot in de regio de beste mogelijkheden voor onze inwoners en ondernemers?

 • Oirschot Blijvend Verbonden

  Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Met deze ambitie kijken we vooruit. Daarom is het in de toekomst belangrijk om verbonden te blijven met onze regio. Het programma ‘Oirschot Blijvend Verbonden’ bestaat uit zes projecten.

Archief