Home » Inwoners » Actueel » Nieuws

Nieuws

 • Inloopbijeenkomst over het herstelplan Natte Natuurparel Kampina op 20 juni a.s.

  Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel organiseren op donderdag 20 juni van 16 uur tot 20 uur een inloopbijeenkomst over het herstelplan Natte Natuurparel Kampina bij Boerderijterras Jacobushof, Middendreef 2 in Boxtel.

 • Ophalen oud papier

  Door een interne fout is de inhaaldag voor het ophalen van oud papier foutief gecommuniceerd. Er is aangegeven dat dit donderdag 13 juni zou zijn maar de inzameling heeft woensdag 12 juni plaats gevonden. Doordat er al containers buiten stonden en mensen de vrachtwagen zagen rijden is er al redelijk wat papier opgehaald. Degenen die hun papier nog niet hebben aangeboden kunnen dit nu alsnog doen op maandag 17 juni.

  Nogmaals excuses voor het ongemak!

 • 75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

  Brabant Remembers 
  In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor de gemeente Oirschot is dat op 22 september (De Beerzen) en 24 oktober (Oirschot en Spoordonk). Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties. Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben de handen ineen geslagen om een programma te maken.

 • Uitnodiging bijeenkomst schetssessie Levende Beerze

  (traject Kleine Beerze Spekdonken – Molenbroek - Hoogeind)
  U bent buurtbewoner, grondeigenaar of ondernemer vlakbij de Kleine Beerze. De komende jaren wordt het beekdal van de Kleine Beerze tussen Middelbeers en Vessem aangepakt. Graag nodigen we u uit voor een bijeenkomst op woensdag 26 juni om 19.30 uur bij De Gouden Leeuw in Vessem.

 • Inzet Bali Runners Oirschot

  Samenwerken aan de samenleving
  De gemeente Oirschot deelt regelmatig verhalen vanuit de samenleving via de eigen communicatiemiddelen. Door initiatieven en actieve inwoners, organisaties of ondernemers het woord te geven, laten we zien dat we onze samenleving samen invulling geven. Zo geven we samen invulling aan ons uitgangspunt: Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Deze week delen we een mooi resultaat dankzij de inzet van Bali Runners.

 • Dialoogavond huisvesting arbeidsmigranten: ook nog in Middelbeers op 24 juni

  Vorige week organiseerden we een eerste Dialoogavond over regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad gaat hiervoor eerst de kaders vaststellen. We gaven een presentatie en legden uit waarom er regels voor huisvesting van arbeidsmigranten nodig zijn. In Zuidoost-Brabant werken naar schatting zo’n 40.000 arbeidsmigranten. In de agrarische sector, maar ook in de logistiek. Het gaat daarbij niet meer om alleen seizoensarbeid!

 • Wethouder Heijman verrast Dalton Kindcentrum AvontuurRijk in Oirschot

  Op maandag 27 mei 2019 bracht wethouder Jan Heijman een verrassingsbezoek aan de buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf van Dalton Kindcentrum AvontuurRijk aan de Montfortlaan in Oirschot. Hij sprak zijn waardering uit aan teammanager Trees Ackermann, directeur Ralf Burggraaff en medewerkers, zij wisten voor  zowel de BSO als het KDV drie jaar achtereen volledig te voldoen aan de Wet Kinderopvang.  Als waardering voor deze prestatie mochten de kinderen van beide groepen een prachtig boek uitpakken.

 • Wijkspreekuren wethouders

  Bezoek een van onze wijkspreekuren! Onze wethouders zijn elke week in de drie kernen te vinden.
  Je bent van harte welkom!

 • NAH: Verborgen kopzorgen

  En, ineens is alles anders!
  Heeft u te maken met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)? Zelf? Of nabij? Wat zijn uw ervaringen? Waar loopt u tegenaan? Wilt u meer weten? Bezoek de Psysalon en kom 26 juni tussen 20.00 en 22.00 uur naar het theaterrestaurant in de Enck. Ervaringsdeskundigen en bezoekers delen kennis en ervaringen.

 • Veilig de zomer in

  De zomer staat weer voor de deur. Eindexamen kandidaten zijn al klaar en andere scholieren leven naar de vakantie toe. Het eerste waar je als ouder aan denkt als je kind op vakantie gaat, is de veiligheid. Het is daarom alleen al voor je eigen gemoedsrust handig om met jongeren te bespreken hoe ze hun veiligheid het best kunnen waarborgen en daar afspraken over te maken.

 • Winnaar fotowedstrijd gemeentegids Oirschot

  Om de gemeentegids te verfraaien zijn er veel foto´s ingezonden door onze inwoners. Suzan Bastings maakte de winnende foto voor de cover van de gemeentegids. Van harte gefeliciteerd! Donderdag 13 juni 2019 zette burgemeester Judith Keijzers-Verschelling Suzan met haar prachtige foto in het zonnetje. De burgemeester bood een schilderij aan met haar foto van de cover van de officiële gemeentegids 2019-2020.
  Wij bedanken iedereen voor het massaal insturen van de mooie foto’s!

 • Maatregelen tegen eikenprocessierups

  Momenteel zijn er op zeer veel plaatsen meldingen doorgegeven van eikenprocessierups. De gemeente neemt maatregelen om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

 • Op de agenda van de raad 18 juni 2019

  Besluitvormende raadsvergadering op dinsdag 18 juni 2019 om 19.30 uur

  Op de agenda staan de volgende voorstellen:

 • Tweede vaccinatieronde tegen meningokokkenziekte

  Vanaf dinsdag 11 juni start de tweede ronde van de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte in onze regio. Tijdens de eerste periode in mei werden jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en (een deel van) 2004 uitgenodigd.  Als zij toen hun vaccinatie niet hebben gehaald, dan krijgen ook zij nu een  herhalingsoproep. We roepen jongeren op om deze prik te gaan halen zodat zij – en dus ook anderen! - beschermd zijn tegen deze ziekte.

 • Helaas…Oostelbeers kermis is niet meer

  Ondanks verwoede pogingen van met name EVO (Evenementenvereniging Oostelbeers) is de afgelopen jaren de belangstelling voor de kermis in Oostelbeers sterk verminderd. Deze verminderde belangstelling ziet EVO niet alleen bij de kermis maar ook bij andere activiteiten die zij (mede) organiseren. Dit is de reden dat EVO, de Kerk in Oostelbeers en de gemeente Oirschot gezamenlijk hebben geconcludeerd dat het helaas niet meer mogelijk is een representatieve kermis voor Oostelbeers te organiseren. Kermis Oostelbeers is dus passé en ook een goed en betaalbaar alternatief zit er niet in.

 • 75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

  Brabant Remembers
  In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor De Beerzen is dat op 22 september en voor Oirschot en Spoordonk op 24 oktober.  Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties. Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben de handen ineen geslagen om een programma te maken.

 • (Ver)bouwen: eerst een energieplan

  KempenEnergie:
  Op het EnergieLoket stappen twee mensen binnen. Trots leggen ze hun bouwplan op tafel. Het ziet er mooi uit. Nu willen ze ook nog iets aan energiebesparing gaan doen en ze hadden iets over een warmtepomp gehoord. Het wordt een lastig gesprek waarbij we vaak moeten zeggen: “dat kan nu niet meer”. Ze stellen goede vragen, maar te laat. Deze vragen moeten aan de orde komen voordat de tekeningen gemaakt gaan worden. Dan zijn er nog volop keuzemogelijkheden en de best passende keuze kan dan verwerkt worden in het plan. Wij raden mensen daarom altijd aan om in een zo vroeg mogelijk stadium naar het EnergieLoket te komen.

 • Jaarlijkse inzameling taxussnoeisel weer van start 10 Juni

  Stichting Taxus Taxi haalt snoeisel op voor chemotherapieën
  De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door stichting Taxus Taxi gaat maandag 10 juni weer van start. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie. “We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen”, vertelt Werner Toonen van stichting Taxus Taxi.

 • Scheid uw afval goed!

  Steeds meer verkeerde materialen tussen het PMD-afval
  PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons. Er mag dus heel veel bij het PMD, maar niet alles! Bij het PMD-afval mogen alleen verpakkingen uit het huishouden. Daarnaast is het belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn als u ze in de container of zak stopt.

 • Veilig de zomer in

  De zomer staat weer voor de deur. Eindexamen kandidaten zijn al klaar en andere scholieren leven naar de vakantie toe. Het eerste waar je als ouder aan denkt als je kind op vakantie gaat, is de veiligheid. Het is daarom alleen al voor je eigen gemoedsrust handig om met jongeren te bespreken hoe ze hun veiligheid het best kunnen waarborgen en daar afspraken over te maken.

 • Inloopspreekuur Buurtbeheer Middelbeers Westelbeers 20 juni

  Donderdag 20 juni om 18.45 uur heeft Buurtbeheer Middelbeers Westelbeers een inloopspreekuur in De Kemphaan in Middelbeers.

 • 200 jaar Best: tentoonstelling in het Oude Raadhuis

  Samenwerking Best en Oirschot
  Van 22 t/m 28 juni kunt u genieten van een tentoonstelling 200 jaar Best in het Oude Raadhuis in Oirschot. U bent elke dag van 10:00 - 16:00 uur welkom. De toegang is gratis. Op zaterdag 22 juni om 10.30 uur wordt de tentoonstelling geopend door Anton Neggers, voorzitter van  heemkundekring De Heerlijkheid van Oirschot, en Harrie van Vroenhoven, voorzitter van Erfgoedvereniging Dye van Best.

 • Informatie over de Wet Basisregistratie Personen (BRP)

  In de BRP staan niet alleen persoonsgegevens van inwoners van Nederland, maar ook van Nederlanders in het buitenland (Registratie Niet Ingezetenen).

 • Kent u iemand die een lintje verdient?

  Kent u een vrijwilliger die een lintje verdient? U heeft de mogelijkheid om iemand voor een Koninklijke Onderscheiding voor te dragen.

  Voor de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn op sociaal-maatschappelijk gebied. Niet alleen bestuurders komen in aanmerking, maar ook personen die door hun inzet verenigingen draaiend houden. Een Koninklijke Onderscheiding kan worden toegekend bij Algemene Gelegenheid (Koningsdag) of bij een bijzondere persoonlijke gelegenheid (bijvoorbeeld een jubileum).

 • Hoe te handelen bij stormschade en wateroverlast

 • Wijkspreekuren wethouders

  Bezoek een van onze wijkspreekuren! Onze wethouders zijn elke week in de drie kernen te vinden. Je bent van harte welkom! Het overzicht van alle locaties en datums vind je via  www.oirschot.nl/wijkspreekuren

 • SCC De Enck kan aan de slag!

  Gemeenteraad neemt besluit
  De gemeente vindt een sociaal-culturele voorziening in de kern Oirschot belangrijk. In de zomer van 2018 dreigde De Enck failliet te gaan. Dat had een grote impact op ons dorp. Daarom heeft de gemeente financiële middelen beschikbaar gesteld en daarbij de opdracht gegeven om voor juni 2019 een definitieve en duurzame oplossing te vinden voor de toekomst van De Enck. Een definitieve oplossing is er nog niet. 

 • Wethouder Heijman verrast kinderdagverblijf Korein Kinderplein Bernadettestraat

  Op vrijdag 24 mei 2019 bracht wethouder Jan Heijman een verrassingsbezoek aan kinderdagverblijf (KDV) Korein Kinderplein aan de Bernadettestraat in Spoordonk (bij basisschool de Fonkeling). Hij sprak zijn waardering uit naar teamleider Trees Ackermann en haar medewerkers, zij wisten voor het KDV drie jaar achtereen volledig te voldoen aan de Wet Kinderopvang.  Als waardering voor deze prestatie mochten de kinderen een prachtig boek uitpakken.

 • 75 jaar vrijheid gemeente Oirschot

  Brabant Remembers
  In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor De Beerzen is dat op 22 september en voor Oirschot en Spoordonk op 24 oktober. Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties.

 • Tweede vaccinatieronde tegen meningokokkenziekte

  Vanaf dinsdag 11 juni start de tweede ronde van de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte in onze regio. Tijdens de eerste periode in mei werden jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en (een deel van) 2004 uitgenodigd.  Als zij toen hun vaccinatie niet hebben gehaald, dan krijgen ook zij nu een  herhalingsoproep. We roepen jongeren op om deze prik te gaan halen zodat zij – en dus ook anderen! - beschermd zijn tegen deze ziekte.

 • Gemeente Oirschot is op zoek naar een Medior Communicatieadviseur

  Oirschot is een unieke gemeente binnen de Brainportregio en De Kempen. Wij zijn rijk aan prachtig erfgoed en verrassende natuurgebieden. Vanuit onze kernboodschap: ‘Monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis’ werken we eraan om onze gemeente levendig en leefbaar te houden voor inwoners, bedrijven en toeristen. We zoeken de verbinding met de samenleving en ondersteunen goede initiatieven. Ook vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze gemeente.

 • Vrijwilliger bij Team WIJzer

  Team WIJzer is er om de inwoners van Oirschot, de Beerzen en Spoordonk vooruit te helpen op het gebied van welzijn, wonen, zorg en werk. We zijn een organisatie die snel schakelt om de ondersteuning van onze inwoners zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeftes die er leven binnen de gemeenschap. Dit doen we samen met vrijwilligers.

 • Website Steunwijzer maakt inwoners wegwijs

  Overzicht ondersteuningsaanbod per gemeente
  Het aanbod van organisaties die ondersteuning bieden op het gebied van zorg en welzijn – al dan niet met indicatie – is groot. Oirschot wil, net als Best, Veldhoven en de Kempengemeenten, haar inwoners hierin wegwijs maken. Want het is belangrijk dat iedereen die ondersteuning nodig heeft, zelf (of met hulp) een geschikte aanbieder van die ondersteuning kan vinden.

 • Dialoogavonden in juni over huisvesting van arbeidsmigranten

  Wij nodigen u uit om het gesprek aan te gaan over de regels voor huisvestiging van arbeidsmigranten.
  We organiseren twee dezelfde avonden.

 • Uitslagen verkiezingen Europees Parlement 23 mei

  In onderstaande documenten leest u de uitslagen van de verkiezingen van het Europees Parlement van 23 mei j.l. 

 • Inschrijven 6 exclusieve bouwkavels woningbouwproject 'Landvoort' in Oirschot

  U kunt zich inschrijven tot uiterlijk 13 juni 09.00 uur voor 6 grote, exclusieve kavels. Dit woningbouwproject ‘Landvoort’ ligt aan de Leeuwerikstraat, nabij de Spoordonkseweg in Oirschot. Wilt u zich inschrijven of informatie opvragen? Kijk dan op www.landvoort.nl. De loting vindt plaats op maandag 17 juni 2019 vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Oirschot. 

 • Bereikbaarheid Doornboomstraat en omgeving

  Graag willen we u op de hoogte houden van de bereikbaarheid van de Doornboomstraat in Middelbeers en omgeving. Door een nieuwe planning is vanaf  20 mei de Doornboomstraat in Middelbeers alweer open in twee richtingen. Na de kermis  gaat de Doornboomstraat weer dicht (begin september).

 • Wethouders in de wijk

  Kom naar onze wijkspreekuren en ga in gesprek met onze wethouders. Je bent van harte welkom! 

 • Zomers Oirschot

  Wil je deelnemen aan een of beide avonden, meld je dan vóór 13 mei aan via mail adres; secretariaat@landvanoirschot.nl

 • Maatregelen tegen eikenprocessierups

  De gemeente heeft preventief enkele straten besteden tegen de eikenprocessierups. De gemeente neemt maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken. Hier leest u meer over de eikenprocessierups en de maatregelen die we treffen.

 • Voortgang werkzaamheden Dorpshart Middelbeers

  Enexis en Brabantwater zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met werkzaamheden aan de gas- en waterleidingen in  de Doornboomstraat in Middelbeers. Begin mei kan de aannemer starten met de aanleg van het riool en de bestrating.

 • Elke zaterdagochtend Energieloket

  Bij het Energieloket in D’n Inloop kun je elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht met al je vragen over energie. Over hoe je energie kunt besparen en wat de alternatieven zijn voor verwarming met aardgas. Of er zonnepanelen op je dak kunnen en hoeveel je er dan nodig hebt. Of spouwisolatie nu wel zo slim is en hoe je door beter te ventileren je huis zuiniger en gezonder kunt maken.

 • Kent u iemand die een lintje verdient?

  Kent u een vrijwilliger die een lintje verdient? U heeft de mogelijkheid om iemand voor een Koninklijke Onderscheiding voor te dragen.

  Voor de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn op sociaal-maatschappelijk gebied. Niet alleen bestuurders komen in aanmerking, maar ook personen die door hun inzet verenigingen draaiend houden. Een Koninklijke Onderscheiding kan worden toegekend bij Algemene Gelegenheid (Koningsdag) of bij een bijzondere persoonlijke gelegenheid (bijvoorbeeld een jubileum).

 • Bouw langzaamverkeersbrug start

  Dinsdag 9 april is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voortzetten van het project langzaamverkeersbrug. Ballast Nedam, de aannemer van de langzaamverkeersbrug, kan daarom starten met het aanleggen van de langzaamverkeersbrug. Het voorstel ging over meerkosten van 500.000 euro. Deze meerkosten zijn onder andere voortgekomen uit een vertraging omdat er tijdens de aanbesteding onduidelijkheid is ontstaan over technische aspecten van de brug.

 • Oirschot Blijvend verbonden

  Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Met deze ambitie kijken we vooruit. Daarom is het in de toekomst belangrijk om verbonden te blijven met onze regio. Het programma ‘Oirschot Blijvend Verbonden’ bestaat uit zes projecten:

 • Officiële bekendmakingen

  Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in uw wijk of buurt? Denk aan het verlenen van (omgevings)vergunningen, evenementen, bestemmingsplannen of andere besluiten. Kijk dan op overuwbuurt.overheid.nl.

 • Bestuurlijke toekomst

  Blijft Oirschot een zelfstandige gemeente? Gaan we meer samenwerken of samenvoegen? Met Eindhoven, de Kempen of…
  Oirschot: monumentaal, ondernemend en groen; daar voelt de mens zich thuis. Vanuit deze visie hebben we veel ambities, die we ook in de toekomst waar willen blijven maken. We willen dat onze inwoners gebruik kunnen maken van een optimale dienstverlening. We vinden het belangrijk om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen en we willen onze maatschappelijke opgaven zo goed mogelijk uit kunnen voeren. Zijn we als kleine zelfstandige gemeente ook in de toekomst nog in staat om dit waar te maken? Biedt de huidige positie van Oirschot in de regio de beste mogelijkheden voor onze inwoners en ondernemers?

 • Oirschot Blijvend Verbonden

  Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Met deze ambitie kijken we vooruit. Daarom is het in de toekomst belangrijk om verbonden te blijven met onze regio. Het programma ‘Oirschot Blijvend Verbonden’ bestaat uit zes projecten.

Archief