Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » 75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

Dit item is verlopen op 26-06-2019.

Brabant Remembers
In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor De Beerzen is dat op 22 september en voor Oirschot en Spoordonk op 24 oktober.  Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties. Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben de handen ineen geslagen om een programma te maken.

We lichten hieronder een van de activiteiten toe. Wilt u het hele programma bekijken? Kijk dan op www.oirschot.nl/75jaarvrijheid.

Tentoonstellingen

Er zijn in het kader van 75 jaar bevrijding een aantal interessante tentoonstellingen te zien in Museum de Vier Quartieren (vanaf 30 juni), Het Oude Kerkje (21-26 september) en het Oude Raadhuis (vanaf 1 juli). De tentoonstellingen in de Vier Quartieren en Het Oude Kerkje bevatten allemaal sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Denk aan een bruidsjurk gemaakt van parachutestof, een radio verstopt in een tabaksdoosje en de kleding van een Duitse en Schotse soldaat. Daarnaast zijn er prachtige historische foto’s te zien. Museum de Vier Quartieren is op 30 juni tijdens de opening van de tentoonstelling gratis te bezoeken.

In het Oude Raadhuis krijgt het verhaal rondom de radio van Jan Beks een plek. Dit verhaal maakt onderdeel uit van de campagne van Brabant Remembers met 75 levensveranderende verhalen. Verhalen van mensen die in de oorlog op een keerpunt stonden in hun leven. Voor deze 75 verhalen zijn ‘Stillevens’ gemaakt door Studio Rocco Verdult; een maquette met een fragment uit het verhaal. Omroep Brabant heeft over dit verhaal een mini documentaire gemaakt. De documentaire en het Stilleven zijn vanaf juli te bekijken in het Oude Raadhuis. Voor meer informatie zie www.brabantremembers.com.

Leerlingen (10-14 jaar) van scholen in onze gemeente wordt gevraagd een Peace Poster te maken. Wat betekent vrede voor jou? Alle posters dingen mee om de winst van de wedstrijd: de Peace Poster Contest. De  posters zullen in oktober te bewonderen zijn in Museum de Vier Quartieren.