Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » 75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

75 jaar bevrijding gemeente Oirschot

Dit item is verlopen op 03-07-2019.

Brabant Remembers
In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor de gemeente Oirschot is dat op 22 september (De Beerzen) en 24 oktober (Oirschot en Spoordonk). Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties. Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben de handen ineen geslagen om een programma te maken.

We lichten hieronder een van de activiteiten toe. Wilt u het hele programma bekijken, kijk dan op www.oirschot.nl/75jaarvrijheid.

Tijdlijn

In de gemeente Oirschot is veel gebeurd in aanloop naar de bevrijding. Er is veel gevochten met Duitsers om ze terug te dringen. Er zijn dagboeken en ooggetuigenverslagen overgebleven uit die tijd die een goed beeld geven van de angst en het dagelijks leven tijdens de oorlog. Al deze bronnen zijn naast elkaar gelegd om een digitale tijdlijn te maken van de maanden september en oktober met op 24 oktober de bevrijding van de hele gemeente. Vanaf 1 juli te bekijken op www.tweedewereldoorloginoirschot.nl en www.tweedewereldoorlogindebeerzen.nl