Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » 75 jaar vrijheid gemeente Oirschot

75 jaar vrijheid gemeente Oirschot

Dit item is verlopen op 26-06-2019.

Brabant Remembers
In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor De Beerzen is dat op 22 september en voor Oirschot en Spoordonk op 24 oktober. Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties.

Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben hiervoor de handen ineen geslagen en een programma gemaakt.

We lichten hieronder een van de activiteiten toe. Wilt u het hele programma bekijken of meer weten?

Kijk dan op www.oirschot.nl/75jaarvrijheid.

Fietsroute

Een van de onderdelen van het programma is een belevenisvolle fietsroute. Deze fietsroute neemt je mee langs sporen uit en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Denk aan een oefenhaven voor Duitse piloten, de verscheidene plekken waar vliegtuigen zijn gecrasht, maar ook iconische plekken uit de Tweede Wereldoorlog: een beschadigde Basiliek, de beroemde splitsing waar nu de Grote Stoel staat en de brug bij de Spoordonkse Watermolen waar de bevrijders binnen trokken. Het boekje met de route en de indrukwekkende achterliggende verhalen en foto’s is vanaf juli te koop voor € 2,- bij onder andere Visit Oirschot (Oude Raadhuis).

Op de regenachtige zaterdag 4 mei jongst leden hebben een flink aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen deze fietsroute als pilot gefietst. Doel was feedback ophalen om de route inhoudelijk en logistiek te verbeteren. Er kwamen veel positieve en opbouwende opmerkingen binnen na deze dag met veel bruikbare tips. We zijn bezig om de route nog meer verdieping te geven. Zo hebben we plannen om het schijnvliegveld beleefbaar te maken en om aan te sluiten bij de Liberation Route Europe door het plaatsen van een luisterzuil. Hierover wordt later meer bekend.