Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » 75 jaar vrijheid gemeente Oirschot

75 jaar vrijheid gemeente Oirschot

Brabant Remembers
In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor de gemeente Oirschot is dat op 22 september (De Beerzen) en op 24 oktober (Oirschot en Spoordonk). Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseren wij en onze partners van juli tot november allerlei activiteiten. Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties.

Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben de handen ineen geslagen om een programma te maken.

We lichten hieronder een van de activiteiten toe. Wilt u het hele programma bekijken, kijk dan op www.oirschot.nl/75jaarvrijheid.

Festiviteiten en evenementen

Komende maanden zijn er diverse momenten waarbij stil gestaan wordt bij 75 jaar vrijheid.

• Juli t/m oktober: expositie ‘Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen’ in Museum de Vier Quartieren.
  • Juli t/m oktober: mini-expositie ‘Je radio of je leven’ geïnspireerd op het STILLLEVEN van Studio Rocco Verdult in het Oude Raadhuis aan de markt.
  • In augustus en september: Peace Poster Contest voor de scholen (leerlingen van 10-14 jaar).
  • 1 september: Oirschot Mobiel met onder andere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, uit de jaren ’50 en ’60 en modern defensiemateriel.
  • 1 september: Liedertafel Santé organiseert op die zondag voor de eenentwintigste keer het Liedertafelfestival. Santé en de andere koren zullen bij de start van het festival een medley zingen van Nederlands- en Engelstalige liedjes die in de bevrijdingstijd populair waren. Bij de afsluiting van het festival zingen de koren, hoe kan het anders, "We'll meet again" van Vera Lynn.
  • 21 en 22 september: expositie in het Oude Kerkje over ‘Sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen’.
  • 29 september: viering van 75-jarige bevrijding Oost,-West-en Middelbeers.
  • 1 oktober- 1 november: expositie Peace Posters in Museum de Vier Quartieren.
  • 7 oktober: Gilde Sint Sebastiaan neemt leerlingen van het Kempenhorst College mee in 75 jaar vrijheid.
  • 24 oktober: viering 75 jaar vrijheid gemeente Oirschot.
  • 1 november: multimediaal ‘Vrijland’ concert voor de scholen (leerlingen van 10-14 jaar) in de bioscoopzaal van de Legerplaats. Afsluiting van de Peace Poster Contest.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie.