Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Cursus politiek actief

Cursus politiek actief

Wil je meer weten over de gemeente en de lokale politiek? Of ben je benieuwd wat een raadslid doet en of het misschien iets voor jou is? Doe dan mee met de gratis cursus ‘Politiek Actief voor de gemeente’.

Samen met buurgemeenten Best en Eindhoven organiseert de Oirschotse gemeenteraad deze cursus van 5 bijeenkomsten.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is voor mensen die misschien wel actief willen worden in de politiek maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. De eerste bijeenkomst is begin september 2019.

Waar gaat de cursus over?

Wat doet de gemeente eigenlijk? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Hoe heb je als inwoner invloed? En wat doet een raadslid nu precies? Op deze vragen krijgen deelnemers aan de cursus antwoord. Ook krijg je een training debatteren en ontmoet je politici uit Oirschot. Zo hoor je ervaringen uit de praktijk en train je nuttige vaardigheden.

Wanneer zijn de bijeenkomsten?

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 19.30-22.30 uur en we sluiten af met een raadsvergadering waar je speciale gast bent. De locatie wordt afgewisseld in Eindhoven, Best en Oirschot.

Bijeenkomst Locatie Datum Tijd

Introductie en algemene staatsinrichting

• Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
  • Verkiezingen en politieke partijen
  • Hoe wordt je politiek actief?
Eindhoven woensdag 4 september 19.30-22.30 uur

De gemeente

• Hoe werkt de gemeente?
  • Besluitvorming binnen de gemeente
  • Beïnvloeden van besluitvorming
Best woensdag 11 september 19.30-22.30 uur

Debatteren

• Oefenen overtuigend debatteren onder leiding van een trainer
Oirschot woensdag 18 september 19.30-22.30 uur

De gemeenteraad

• Taken en rollen van de gemeenteraad
  • Instrumenten van een raadslid
  • Basiskennis gemeentefinanciën
  • Speeddaten met gemeenteraadsleden
Eindhoven woensdag 25 september 19.30-22.30 uur

Gast van de raad

• Bijwonen van een raadsvergadering bij de gemeenteraad

Eigen

gemeente

maandag 7 oktober 19.30-22.30 uur

Hoe meld je je aan?

Je kunt je aanmelden voor deze cursus door een berichtje te sturen naar griffie@oirschot.nl of bel met Han Stuijs, griffier: 06 4813 6957. We kunnen 15 deelnemers ontvangen dus let op: vol is vol.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de raadsgriffier Han Struijs via telefoonnummer 06 4813 6957of griffie@oirschot.nl. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, het ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’, uit Den Haag.