Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Deel 1/3: Vijf boeren aan het woord: ondernemen is een werkwoord

Deel 1/3: Vijf boeren aan het woord: ondernemen is een werkwoord

Samenwerking met de samenleving

Gemeente Oirschot plaatst maandelijks een column op de gemeentepagina’s van het Weekjournaal. Wij vinden het belangrijk om initiatieven en actieve inwoners, organisaties of ondernemers aan het woord te laten. De column komt uit eigen hand van de initiatiefnemers. Hiermee laten we zien dat Oirschot een actieve gemeente is waar inwoners, organisaties en ondernemers veel doen! En daarmee draagt iedereen eraan bij dat onze inwoners zich thuis voelen in Oirschot.

Aan de muur van zijn woonkamer hangt een portret van Sjaan, de roodbonte koe die Frans Versteden 120.000 liter melk schonk. Rond de tafel zitten vijf Oirschotse boeren, die hun boterham verdienen met melkvee, varkens of pelsdieren. Op uitnodiging van wethouder Frans van Hoof vertellen Toon van Kollenburg, Martijn Pijnenburg, Jack van der Schoot, Henri van Hersel en Frans Versteden over hun bedrijven en het wel en wee daaromheen.

De agrarische sector in Oirschot

De agrarische sector komt vaak in het nieuws met onderwerpen zoals megastallen, dierenwelzijn, milieu of Q-koorts. Maar uit cijfers van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat de gemiddelde Nederlander de agrarische sector met een hoog cijfer waardeert namelijk een 7,7. ‘De hoogste tijd om te kijken naar de ontwikkelingen die de agrarische sector in Oirschot aan het door maken is. Veel boeren investeren namelijk al in duurzaamheid, in een gezonde leefomgeving en in korte lijntjes met inwoners. Maar veel mensen weten dat niet’, zegt wethouder Frans van Hoof.

De agrarische sector in 2017

Zo probeert Henri de afstand tussen producent en consument te overbruggen. Hiermee bedoelt hij de kloof tussen boer en inwoner. ‘Ik ben samen met mijn vrouw opgeleid als klassenboer en ontvang schoolkinderen om uitleg te geven over ons prachtige vak. Hiermee leren we kinderen waar hun eten vandaan komt. De ZLTO organiseert op 23 augustus de Midzomeravondwandeling waar wij ons bedrijf openstellen. Deelnemers, van de wandeling, ervaren hoe de natuur en de agrarische sector, in Oirschot, met elkaar verweven zijn’. Zo vertelt Jack dat zij een aantal koeien hebben die geen melk geven. Deze laten wij grazen in De Mortelen, bij Brabants Landschap. Omdat de koeien er grazen is maaien niet nodig en krijgen bijzondere planten ook een kans. Ook bouwde Jack met zijn vader een koeienstal met weinig tot geen uitstoot van ammoniak en een melkrobot met daarbij innovatieve weidegang. Zij stellen hun familiebedrijf open tijdens de Campina-boerderijdagen waar ongeveer 2.500 bezoekers op af komen. Stuk voor stuk zien deze boeren kansen, werken zij met passie voor dier en natuur en ondernemen zij in ons buitengebied.

Fabels

Bij elke uitbreiding van een gemiddeld agrarisch bedrijf krijgen we met nieuwe innovatieve technieken te maken waar de ondernemer in investeert. Denk hierbij aan het verlagen van stikstofemissie, geur en fijnstof. Maar er zijn ook experimenten met varkenstoiletten. Dat zijn systemen zonder luchtwassers, waar door middel van koeling en scheiding van de meststromen veel minder ammoniak vrij komt.  Daarnaast vindt Toon het jammer dat er fabels rondgaan. Zo wordt er gezegd dat de boeren hun luchtwassers uitzetten. ‘Luchtwassers staan altijd aan ook in het weekend. Elke installatie die 24/7 in werking is kan natuurlijk wel een keer een storing hebben. Dit lossen we op doormiddel van een onderhoudscontract. Je kan dit vergelijken met een APK keuring voor auto’s. Daarnaast zijn alle luchtwassers voorzien van een computerprogramma die de overheid kan inzien.

Uitnodiging

De Midzomeravondwandeling georganiseerd door de ZLTO is dit jaar op 23 augustus, tussen 19.00 uur en 21.00 uur. U kunt kiezen uit een route van 7 of 9 kilometer. Begin- en eindpunt: Mousten 2a te Oirschot. Het advies is om een zaklamp mee te nemen, laarzen en een reflecterend jasje.

Volgende week leest u een nieuw verhaal van deze vijf innovatieve boeren.

Heeft u een leuk onderwerp voor de maandelijkse column? Laat het ons weten via voorlichting@oirschot.nl.