Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Dit jaar weer volop aandacht voor dementie in Oirschot

Dit jaar weer volop aandacht voor dementie in Oirschot

Dit item is verlopen op 29-05-2019.

Tot en met 29 mei staat de simulatiecabine van Into D'mentia weer in Oirschot. In de cabine is het mogelijk om te beleven wat iemand met dementie dag in dag uit meemaakt. Zo worden signalen eerder herkend en is er meer bewustwording voor de impact van dementie. Dit zorgt ervoor dat Oirschot nog dementievriendelijker wordt. De cabine is op dinsdag 30 april in gebruik genomen. Wethouder Langens heeft op deze dag de cabine mogen bezoeken.

Dankzij de Lionsclub Best Oirschot, Amaliazorg, Joris Zorg, Rabobank, de gemeente Oirschot én dankzij de inzet van veel vrijwilligers kunnen deelnemers kosteloos gebruik maken van de cabine. Wij willen graag de organisatie bedanken voor alle inzet!

Aanmelden om de cabine te bezoeken kan helaas niet meer, maar er zijn dit jaar nog veel meer activiteiten. Veel mensen met dementie in Oirschot hebben steun van mantelzorgers en vrijwilligers. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor deze doelgroep. Tijdens de aftrap van het dementievriendelijke jaar op 30 april bij Joris Zorg, kwam mantelzorger Hans van de Ven vertellen over zijn ervaringen. Hij vroeg vooral aandacht voor het verminderen van het aantal loketten waar iemand terecht kan om hulp of ondersteuning te krijgen. Daarna kwam vrijwilligster Liesbeth op ’t Hoog aan het woord. Zij heeft in haar thuissituatie ondervonden wat de meerwaarde is van een vrijwilliger voor iemand met dementie. Daarom bezoekt ze nu zelf op vrijwillige basis mensen met dementie. Zo ondersteunt zij mensen met dementie, ontlast zij mantelzorgers en biedt ze een luisterend oor. De zaal had heel veel respect en bewondering voor Hans en Liesbeth.

Oirschot dementievriendelijk

De activiteiten om meer aandacht te krijgen voor dementie in Oirschot zijn geïnitieerd door de Lionsclub Best Oirschot. Vanaf 2020 neemt het platform Oirschot dementievriendelijk het stokje over. In het platform zijn Oirschotse organisaties verenigd die een hart hebben voor dementie. Miriam Termeer is de kartrekker en zij bedankte de Lionsclub voor het initiatief. Het platform gaat zich de komende tijd richten op trainingen voor verenigingen en winkeliers.

Theatervoorstelling en Beleefweek

In het komende jaar volgen nog meer activiteiten. Op 11 juni wordt de theatervoorstelling 'De dementie van Jet en Harrie' gebracht in ’t Zand (aanvang 19:30). U kunt zich voor deze voorstelling aanmelden per mail via infopunt@WBO.nl of per telefoon 0499-770110. Van 16 tot en met 20 september 2019 is er een Beleefweek met allerlei activiteiten voor mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers. Over deze activiteiten volgt nog meer informatie.

Theo Stevens president van de Lionsclub en Miriam Termeer voorzitter van dementievriendelijk Oirschot