Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Een inbraak doet wat met je

Een inbraak doet wat met je

In deze rubriek besteed ik elke maand aandacht aan één van de vijf speerpunten van het integraal veiligheidsbeleid dat de gemeenteraad onlangs heeft vastgesteld. Dit keer is dat het speerpunt ‘High impact crimes’. Dat zijn delicten die een grote impact hebben op slachtoffers, hun omgeving en de samenleving. Denk aan woninginbraken, overvallen en geweldsdelicten.

Ik nodig u van harte uit om uw opmerkingen en vragen over veiligheid te mailen naar ons nieuwe e-mailadres: veiligheid@oirschot.nl.

foto Burgemeester

Judith Keijzers-Verschelling,
burgemeester

“Iedere maand bespreek ik vanuit mijn rol als burgemeester de cijfers over het aantal misdrijven in Oirschot met de politie. Gelukkig hebben we het afgelopen jaar niet veel inbraken en andere delicten gehad. Jammer genoeg was er net voor de jaarwisseling nog een piekje in het aantal inbraken. Al met al lag het aantal woninginbraken het afgelopen jaar ruim 38% lager dan het jaar ervoor. In totaal vonden er 27 inbraken of pogingen tot inbraak plaats.

Toch is dit geen reden om tevreden achterover te leunen, want een inbraak gaat je als slachtoffer echt niet in de koude kleren zitten. Een inbraak is een nare ervaring, zowel emotioneel als praktisch. Het heeft grote impact op je. Ik merk het in de gesprekken die ik op straat hoor en in de reacties die ik op social media lees. Het doet echt wat met je. En elke inbraak die we kunnen voorkomen, is belangrijk! Daar hebben we u voor nodig.

Veel inbrekers bereiden zich voor als ze gaan inbreken. Ze schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren.

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Durft u dit niet, bel dan 112. Dan kan de politie dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. Twijfel niet, maar bel de politie. Belangrijk is om goed te letten op het uiterlijk van de persoon: bijvoorbeeld lengte, kleding, leeftijd, rugzak en kenmerken van een vervoermiddel (merk, model, kleur).

Wist u dat de politie 80% van de inbraken oplost dankzij oplettendheid van de buren? Gelukkig hebben de meeste buurten ook een WhatsApp-groep, waar ze elkaar kunnen wijzen op verdachte situaties. Maar het belangrijkste advies is altijd: maak het inbrekers niet te makkelijk. Draai deuren en ramen altijd op slot, ook al bent u maar even weg. Meer tips vindt u op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en www.oirschot.nl/mijn-buurt (klik rechts op WhatsApp buurtpreventie). Ik wens ons allen veel succes in de strijd tegen inbrekers!”

Een veilige gemeente maken we samen

Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal. Thuis voelen in een gemeente betekent ook dat je je daar veílig voelt. En daar wil ik het de komende tijd graag samen met u over hebben. Want een veilige gemeente maken we met elkaar. Dat is niet alleen de rol van de gemeente of de politie. Ik vind het belangrijk dat iedere inwoner zich bewust is van de rol die we van hem of haar verwachten.