Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u een vrijwilliger die een lintje verdient? U heeft de mogelijkheid om iemand voor een Koninklijke Onderscheiding voor te dragen.

Voor de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn op sociaal-maatschappelijk gebied. Niet alleen bestuurders komen in aanmerking, maar ook personen die door hun inzet verenigingen draaiend houden. Een Koninklijke Onderscheiding kan worden toegekend bij Algemene Gelegenheid (Koningsdag) of bij een bijzondere persoonlijke gelegenheid (bijvoorbeeld een jubileum).

Koningsdag 2020

Koningsdag 2020 lijkt misschien ver weg, maar de voorbereidingen voor het toekennen van Koninklijke Onderscheidingen bij die gelegenheid beginnen zeer binnenkort weer. Als u vindt dat iemand in uw omgeving in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding, kunt u een aanvraag indienen bij de burgemeester. Om een Koninklijke Onderscheiding te verkrijgen zijn verdiensten voor de gemeenschap (maatschappelijk, economisch, sociaal, cultureel en/of sportief terrein) belangrijk. Verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties spelen daarom een belangrijke rol bij het indienen van een aanvraag.

Hoe draagt u iemand voor?

Een aanvraagformulier voor een Koninklijke Onderscheiding kunt u downloaden op www.lintjes.nl/download. Bij de aanvraag moet uitgebreid worden vermeld waarom de betreffende persoon wordt voorgedragen. Een nauwkeurige omschrijving van alle verdiensten en de tijd die hieraan besteed wordt is belangrijk, net als de duur van de termijn waarin verdiensten zijn uitgevoerd en/of nog uitgevoerd worden. Het is belangrijk dat u de volledige persoonsgegevens en uw relatie tot deze betrokkene hierbij vermeldt.

Het indienen van een aanvraag betekent niet automatisch dat de onderscheiding ook wordt toegekend. De burgemeester beoordeelt de aanvraag zorgvuldig en stuurt deze met haar advies naar de Commissaris van de Koning. Daar wordt de aanvraag bekeken en doorgestuurd naar het Kapittel van de Civiele Orden. Een commissie brengt uiteindelijk advies uit aan de Koning.

Termijnen waarmee u rekening moet houden

De aanvragen moeten tijdig in ‘Den Haag’ afgehandeld worden. Een lange periode van voorbereiding en behandeling is daarbij nodig.

Dit betekent dat:

• u de aanvraag voor Koningsdag 2020 vóór 15 juli 2019 moet inleveren bij de gemeente;
  • de aanvraag voor een bijzondere gelegenheid uiterlijk zes maanden vóór de datum van uitreiking binnen moet zijn bij de gemeente.

Informatie

Voor meer informatie over het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding kunt u contact opnemen met Mariëlle van de Moosdijk (tel. 0499 583 333, e-mail: m.vandemoosdijk@oirschot.nl) Meer informatie vindt u ook op www.lintjes.nl.