Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Maandelijkse column

Maandelijkse column

Dit item is verlopen op 26-04-2017.

Samenwerking met de samenleving
Gemeente Oirschot plaatst maandelijks een column op de gemeentepagina’s van het Weekjournaal. Wij vinden het belangrijk om initiatieven en actieve inwoners aan het woord te laten. De column is geschreven door de initiatiefnemers zelf.

Hiermee laten we zien dat Oirschot een actieve gemeente is waar inwoners, organisaties en ondernemers veel doen! Heeft u een leuk onderwerp voor de maandelijkse column? Laat het ons weten via voorlichting@oirschot.nl.

Geslaagde praktijkles snoeien hoogstamfruitbomen

Het is een wat kille zaterdagochtend op  26 februari. In de boomgaard van de familie de Bie in Oostelbeers staan 21 enthousiaste, en al best wakkere, cursisten te luisteren naar fruitbomenspecialist Jan Zandbergen. Jan’s wederhelft, Jean, die ervoor gezorgd heeft dat iedereen een bakje koffie heeft gekregen, heeft duidelijk ook kaas gegeten van hoogstamfruitbomen en vult Jan af en toe aan. De derde expert die aanwezig is, is Frans Poelmans van de Hoogstambrigade van Natuurwerkgroep Liempde. Hij helpt mee om de grote groep cursisten te begeleiden.

De cursus hoogstamfruitbomen snoeien is een initiatief van de gemeente Oirschot en de Natuurwerkgroep Liempde. Het is een logisch vervolg op het succesvolle hoogstamfruitbomenproject van een enkele jaren geleden. De bomen die toen gepland zijn verfraaien het landschap, maar daarvoor is ook onderhoud nodig. Jan Zandbergen houdt zich al jaren bezig met het planten en onderhouden van de steeds zeldzamere hoogstamfruitbomen. Initiatiefnemers hebben hem bereid gevonden om zijn kennis te delen met kersverse fruitboomliefhebbers.

Op de donderdagavond voor de praktijkochtend heeft Jan ruim 40 cursisten de theorie van het hoogstamfruitbomen snoeien bijgebracht. Om de cursisten zo goed mogelijk te begeleiden, is de groep gesplitst. Vandaag gaat de eerste groep cursisten aan de slag. Vrijwel iedereen heeft zijn / haar eigen snoeischaar meegenomen. Om te voorkomen dat de bomen virussen krijgen, begintde cursus  met het ontsmetten van de snoeischaar met alcohol.

De missie van de ochtend is het omvormen van de hoogstamfruitbomen van de Familie De Bie van piramidevorm naar bolvorm. “De eerste keer dat je een fruitboom snoeit, is meteen nadat je hem hebt geplant.”, legt Jan Zandbergen uit. Helaas is dat met de bomen hier niet gedaan, maar het is nog niet te laat om er een mooie vorm in te brengen.  In groepjes van 5 lopen de cursisten om de jonge fruitbomen heen en er wordt overlegd welke takken eraf zouden moeten en welke mogen blijven. Je hoort “Volgens mij is het zuiden daar, dus die zware tak gaat nog meer groei krijgen.” en “Die hoge tak binnenin staat veel te stijl en gaat de top remmen.” Na de theorie-avond is het voor de cursisten geen geheimtaal meer en gaat het beredeneren steeds beter. Om de schaar in de boom van een ander zetten, dat is nog wel een drempel. Jan en Fransleggen  rustig uit waarom de ene tak sneuvelt en de andere nog een jaartje mag blijven. “Die elektrische snoeischaar is vanwege de tennisarm.”, zegt Jan. “Ja ja, dat zal wel!” wordt er gelachen, maar stiekem zijn we best jaloers.

Na de operatie in de boomgaard van Familie De Bie, verkassen we naar de boomgaard van Familie Heyms, in Oirschot. Hier verrast Jean ons met een worstenbroodje. Het is de eer aan Pieter Heyms, de eigenaar van de boompjes, om als eerste “leek” te gaan snoeien. Daarna durven meer cursisten de schaar te hanteren, al blijft het goed luisteren naar Frans en Jan. Zij kiezen toch vaak net voor een andere tak dan we zelf zouden nemen. “Niet te bang zijn.”, zegt Jan. “Als reactie op het snoeien gaat de boom nieuwe takken aanmaken en dan heb je volgend jaar weer iets te kiezen.”. Voor de beginnelingen is het duidelijk een kwestie van veel ervaring, maar ook gevoel. De kunst van het weghalen