Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Maatregelen tegen eikenprocessierups

Maatregelen tegen eikenprocessierups

Momenteel zijn er op zeer veel plaatsen meldingen doorgegeven van eikenprocessierups. De gemeente neemt maatregelen om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op eikenbomen kunnen de behaarde rupsen in mei, juni en juli worden aangetroffen. De brandharen van de rups kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en /of luchtwegen.

Wanneer

Begin mei zijn eiken in verschillende straten in  de gemeente Oirschot  preventief biologisch bestreden tegen de eikenprocessierups d.m.v. een boomnevelspuit. Het middel werkt alleen tegen blad etende rupsen en heeft geen nadelige gevolgen voor andere insecten en dieren die de rupsen eten. Ook is het niet schadelijk voor mens en milieu. Het bestrijdingsmiddel hecht zich aan de bladeren en wordt zo opgenomen door de rupsen.

Meldingen en meer informatie

Wij hebben al veel meldingen  ontvangen van locaties waar eikenprocessierups in eiken aanwezig is.

De volgende locaties zijn bij ons in beeld en worden bestreden d.m.v. het wegzuigen van de nesten:

• Den Dries
  • Achter Gaanderij 17 (fietspad)
  • Beststeweg tussen de Valk en rotonde
  • Pad tussen de Vorster en de Schutter
  • Parallelweg (Heren van Oirschot)
  • Kempenweg tegen Drossaard
  • Oude Bestseweg
  • Sportpark Moorland
  • Sporthal de Kemmer (toegangsweg)
  • Sportpark de Klep
  • Barcelona achter vuilnis vlak tegen Kanaal
  • Spoordonkseweg 17
  • Spoordonkseweg tussen Oirschot en Spoordonk
  • Montfortlaan in de Notel tegenover nr. 13
  • De Stad 1
  • Hedel/Meijerijsebaan (picknickplaats)
  • Den Heuvel 4
  • De Kruik
  • Fransebaan + Het Laar
  • Oude Toren + Hillestraat
  • Driehoek
  • Nieuwe Erven
  • Maneschijn hoek Bervennen
  • Huijgevoort
  • De Scheper tegen snelweg aan
  • Koolmond bij pnem huisje hoek Eindhovensedijk
  • Gijzelaar
  • Fransman hoek Heldersestraat
  • Lopensestraat tussen nr. 8 en 9

Van bovenstaande locaties hoeft u dus geen melding meer te doen. Als u nog op andere plaatsen binnen de bebouwde kom eikenprocessierups ziet geef het dan aan ons door.

Alle locaties in het buitengebied zijn bij ons bekend. Daarover hoeft u geen melding meer te doen!