Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Meer zicht op je energieverbruik

Meer zicht op je energieverbruik

Dit item is verlopen op 24-04-2019.

In veel woningen hangt nog een oude, analoge stroommeter met een draaischijf. Het registratievermogen van deze meter is beperkt. Tijdens energiescans bij onze leden thuis worden we vaak geconfronteerd met onverklaarbaar hoge verbruiken.

We adviseren die leden dan om beter te gaan monitoren om op die manier meer zicht te krijgen op hun energieverbruik. Meten is immers weten. Een slimme meter is dan een uitkomst. Die registreert namelijk heel nauwgezet je verbruik van gas en elektriciteit. Van dag tot dag, van uur tot uur, van kwartier tot kwartier.

Slimme meter

Er zijn twee manieren om die gegevens beschikbaar te krijgen. De eerste is het aanmelden van je slimme meter bij bijvoorbeeld www.slimmemeterportal.nl (er zijn er meer). Met de gratis basisdienst kun je met een vertraging van 1 of 2 dagen je eigen meter uitlezen. Je ziet dan per kwartier wat je verbruikt hebt. Als je dat naast je dagelijks gebruik van apparaten legt, krijg je een goed beeld van wat bijvoorbeeld het draaien van een wasmachine aan stroom vraagt. Ook zie je wat je sluimerverbruik is wanneer het huis ’s nachts in ruste is. Bezitters van zonnepanelen zullen, als de salderingsregeling wordt afgeschaft, sowieso aan een slimme meter moeten. Anders krijg je geen terugleversubsidie.

Energiemonitoringset

Een andere manier om je energieverbruik te analyseren, is om de energiemonitoringset van KempenEnergie een week lang in huis te halen. We lezen dan de slimme meter direct uit en plaatsen daarnaast allerlei metertjes in huis. Je krijgt hierdoor snel een beter beeld van je verbruik. Hiervoor moet u lid zijn van Kempenenergie.

Meer weten?

Wil je hierover meer informatie: kom dan naar ons EnergieLoket bij D’n Inloop, De Vier Uitersten 17 in Oirschot (zaterdag van 10 tot 12 uur) of stel je vraag via info@kempenenergie.nl.