Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Samenwerken aan de samenleving

Samenwerken aan de samenleving

Dit item is verlopen op 27-05-2019.

De gemeente Oirschot deelt regelmatig verhalen vanuit de samenleving via de eigen communicatiemiddelen. Door initiatieven en actieve inwoners, organisaties of ondernemers het woord te geven, laten we zien dat we onze samenleving samen invulling geven. Zo geven we samen invulling aan ons uitgangspunt: Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Deze week is het woord John Gollin van buurtbeheer de Notel.

Leefbaarheidsproject Reanimatie en AED in de Notel

In 2014, na de zomervakantie, ben ik als Buurtbeheerder van de Notel in Oirschot samen met Ans van de Burgt begonnen aan een project om mensen uit onze wijk enthousiast te maken om een Reanimatie en AED cursus te volgen. Aanleiding hiervoor was dat er in onze wijk twee AED apparaten bijgeplaatst zouden worden en we benieuwd waren wie er in onze wijk konden reanimeren en of er misschien wel meer inwoners belangstelling zouden hebben in een gecertificeerde cursus.

Jaarlijks worden er nog steeds zo’n 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute circulatiestilstand, een hartstilstand in de volksmond. Het kan iedereen overkomen, ook bij familieleden, vrienden of iemand uit de straat of wijk.

Na inventarisatie in de wijk hebben we 40 mensen een Reanimatie en AED cursus laten volgen bij EHBO Oirschot. Geschat wordt dat er nu zo’n 80 mensen in onze wijk kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen in geval van nood. Cursisten met een geldig certificaat kunnen zich nu ook aanmelden als burgerhulpverlener bij een reanimatie oproepsysteem, Hartslag.NU, via de 112 centrale. Persoonlijk ben ik ook aangemeld bij dit systeem en al meerdere keren opgeroepen bij een noodsituatie.

Ter afronding van ons project is er in januari 2015 een door ons opgestelde “Hulpwijzer in geval van nood – Reanimatie & AED” huis aan huis verspreid in de wijk. Hierin staat de belangrijkste informatie vermeld, zoals alle AED locaties in onze wijk, wat te doen bij het vermoeden van een hartstilstand en reanimatoren die hulp kunnen bieden in onze wijk, met adres en telefoonnummer. Momenteel staat deze informatie op de website van gemeente Oirschot: www.oirschot.nl/mijnbuurt.

Het doel van ons project is natuurlijk dat we onze wijk een stukje “hart-veiliger” kunnen maken en een goede aanvulling kunnen vormen op de ambulancezorg die er vaak langer over doet dan 6 minuten om aanwezig te kunnen zijn bij een slachtoffer. Het streven is om uiteindelijk een “Hartveilig wonen in Oirschot” te realiseren en nog meer reanimatoren te kunnen opleiden in samenwerking met de andere Leefbaarheidsnetwerken in de hele gemeente Oirschot.

Reacties, meer informatie of geïnteresseerd geraakt? Neem gerust contact met mij op!

John Gollin, Buurtbeheer de Notel, 06-21292934.