Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Scholen in Het Groene Woud vergroenen

Scholen in Het Groene Woud vergroenen

Dit item is verlopen op 26-02-2018.

‘Kinderen leren beter met groen om zich heen’
In veel dorpen en steden in Brabant zijn scholen aan het ‘vergroenen’, ook in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit uit zich vooral in bomen en struiken op schoolpleinen met speelelementen van natuurlijke materialen.

IVN Brabant wil ‘natuur’ structureel op laten nemen in het onderwijs, ook in het lespakket. Daar gaan ze scholen bij helpen. Provincie Noord-Brabant stelt hiervoor ook een speciale subsidieregeling voor het vergroenen van schoolpleinen beschikbaar.

Rekenles vervangen door buitenles

Groen en natuur lenen zich uitstekend om kinderen meer te leren over voedsel, water, energie en klimaat. Een groene omgeving is ook perfect voor traditionele schoolvakken zoals taal en rekenen. Tal van wetenschappelijke onderzoeken en ervaringen tonen al aan dat ‘buiten leren’ leidt tot betere prestaties. Het idee is nu om scholen te voorzien van groene schoolpleinen die ook een functie vervullen bij de lessen. Maar wel zo, dat ze de voorgeschreven leerdoelen bereiken.

Subsidie dankzij samenwerking

Scholen willen hier graag aan meewerken maar hebben vaak niet de financiële middelen. Dat gaat binnenkort veranderen. Gedeputeerde Erik van Merrienboer heeft aangegeven dat er een nieuwe subsidieregeling aankomt voor gezonde, klimaatbestendige en ‘natuurlijk avontuurlijke’ schoolpleinen. De subsidieregeling komt tot stand dankzij een samenwerking tussen de provincie, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het programma Jong Leren Eten, in Brabant uitgevoerd door IVN Brabant en de GGD.

Subsidie aanvragen

De planning is dat de regeling half maart 2018 wordt gepubliceerd. Schoolbesturen kunnen vanaf 10 april 2018 – de Nationale Buitenspeeldag – de subsidie aanvragen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het vergroenen van schoolpleinen of buitenlessen kunt u contact opnemen met Joost Barendrecht van IVN Brabant via e-mail: schoolpleinenvdtoekomst@ivn.nl. Kijk ook eens op www.ivn.nl. Wilt u op de hoogte blijven van de subsidieregeling? Neem dan contact op met Marjan van der Heide van de provincie Noord-Brabant via e-mail: schoolpleinen@brabant.nl.