Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Te hoog elektriciteitsverbruik

Te hoog elektriciteitsverbruik

Twee senioren die samen rustig in een vrijstaande woning wonen, verbruiken 7000 kWh aan elektriciteit. Dat is veel. Je zou iets van 3000 kWh verwachten. Op het EnergieLoket hebben we geprobeerd er achter te komen wat dat hoge verbruik veroorzaakt.

Door gericht vragen te blijven stellen, komen er gaandeweg een aantal mogelijke oorzaken boven tafel. Zo gebruiken ze een diepvries die al meer dan 20 jaar oud is, staat de pomp van de vloerverwarming het hele jaar te draaien en wordt de woning constant door twee ventilatoren afgezogen. Dat kan ook met één. De verlichting was nog vrij traditioneel. Als een lamp kapot ging werd die pas vervangen door een LED-lamp. Op zich allemaal verbruiken van enkele honderden kWh, maar ze stapelen wel op.

Sommige oorzaken zijn van technische aard en kunnen met technische ingrepen aangepakt worden. Maar soms ligt de oorzaak ook in het woongedrag van mensen. Met spaarzaam gebruik valt vaak veel te winnen. Om oorzaken goed op te kunnen sporen en de effecten van ander gedrag inzichtelijk te maken, is monitoring een goed hulpmiddel. Meten is immers weten. Een slimme meter kan daar zeer behulpzaam bij zijn. Door je slimme meter aan te melden bij www.slimmemeterportal.nl krijg je een goed inzicht in je elektriciteitsverbruik. Zowel per jaar als per dag wordt het in beeld gebracht en het is heel goed zichtbaar wanneer bijvoorbeeld de wasmachine wordt aangezet. Ook is te zien hoeveel elektriciteit er ’s nachts nog verbruikt wordt. Onderzoeken hebben uitgewezen dat ongeveer 10% van ons elektriciteitsverbruik sluipverbruik is, bijvoorbeeld om apparaten stand-by te laten staan.

Energiemonitoring?

Je kunt ook bij KempenEnergie terecht voor energiemonitoring. Een week lang brengen we bij leden van Kempenenergie dan allerlei meters en sensoren in huis aan die verbruiken in beeld brengen. Menig oude vrieskist is na zo’n meting de deur uit gedaan. Vraag het aan via info@kempenenergie.nl.