Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Tips voor een schone en frisse kliko, ook in de zomer

Tips voor een schone en frisse kliko, ook in de zomer

Dit item is verlopen op 30-08-2018.

We geven u graag tips over het voorkomen en/of bestrijden van maden in uw kliko.

 • Gooi vleeswaren niet zomaar in de container
  Met name vlees- en visresten zijn de oorzaak van maden in de container. Gooi vlees of vis dus niet los in de container, maar doe het in een biologisch afbreekbare zak of in een stuk krant. Op deze manier kan de vlieg niet bij het vlees om er eitjes in te leggen.
 • Houdt de container droog
  Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Er zijn ook biologisch afbreekbare containerzakken verkrijgbaar bij de supermarkt, voor uw gft-container in huis en voor de grote container buiten.
 • Houdt de container schoon
  Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. De container goed uitspuiten en laten drogen helpt vaak ook al voldoende. Strooi hierna wat zout in de container.
 • Plaats de container in de schaduw
  Zeker in de zomer is dit belangrijk. Aangezien anders een heel broeierig klimaat in de container ontstaat waar maden en vliegen van houden.
 • Zet de container zo nu en dan open
  Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.
 • Strooi zand onder de rand van de deksel
  Op deze manier kunnen vliegen geen eitjes leggen in de container.
 • Hang een pantysokje met mottenballen in de container
  Maden en vliegen zullen weggaan omdat ze niet tegen de lucht kunnen. Haal het pantysokje met de mottenballen er even uit voordat de container wordt geleegd.
 • Leg af en toe een tak klimop, of Hedera, in de container
  Dit is giftig voor maden.
 • Gebruik milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte
  Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde middelen.

Wat zijn maden?

Maden zijn larven van vliegen. Een vlieg legt zijn eitjes in een container. Deze eitjes komen in enkele uren uit onder de juiste omstandigheden. Uit deze eitjes komen de larven gekropen. Deze vreet zich helemaal vol tot dat deze genoeg heeft. Dan verandert hij in een pop. Bij de juiste temperatuur kan de pop na 3 dagen al uitkomen met als resultaat een vlieg. Bij lage temperaturen kan het wel een maand duren.