Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Tuin in ere hersteld bij rijksmonument het Boterkerkje

Tuin in ere hersteld bij rijksmonument het Boterkerkje

Dit item is verlopen op 01-11-2017.

De historische tuin van het Mariakerkje (ook bekend als het Boterkerkje) in Oirschot is gerenoveerd. Arthur de Vries, oud-voorzitter van Heemkundekring “De Heerlijkheid Oirschot” vertelt:

“Dit rijksmonument wordt nog steeds gebruikt door de Protestantse gemeente van Best, Oirschot en de Beerzen en is daarmee niet alleen cultureel, maar ook levend erfgoed. Daarom is het belangrijk dat de tuin aan de eisen van nu en van de toekomst voldoet en de historische waarde vertegenwoordigt die bij dit rijksmonument past.” De tuin is onlangs opgeleverd zodat alle omwonenden, bezoekers en gebruikers kunnen genieten van deze in het oog springende groene en historische plek.

Toekomstbestendig rijksmonument

Gelegen aan het oudste plein van Oirschot, het Vrijthof, staat het Boterkerkje in het hart van het centrum. Al sinds de 12de eeuw (schatting) vervult de kerk een centrale rol binnen de gemeenschap. “De inrichting van de tuin paste echter niet goed bij het mooie historische straatbeeld in het Oirschotse centrum", aldus projectleider Peter Stabel. “Ook vroeg de tuin om veel onderhoud, wat niet bijdroeg aan een verbetering van het aanzicht. Hierdoor nodigde de tuin (en dus ook de kerk) de bezoekers van het centrum niet uit om er te gaan kijken. Het was dus tijd voor actie.”

Historie en landschap verbonden

Na een brainstormsessie met omwonenden en vertegenwoordigers van maatschappelijke belangenpartijen, zijn de ideeën en wensen over de herinrichting van de tuin en de directe omgeving in kaart gebracht. Op basis van deze input hebben de landschapsarchitecten en ontwerpers van BTL Advies het ontwerp gemaakt. BTL Realisatie heeft de aanleg verzorgd. Erik van der Velden was als tuinontwerper verantwoordelijk voor het ontwerp. “In de nieuw aangelegde tuin is veel aandacht voor de historische, de esthetische en de groene waarde van de locatie. Zo zijn de fundamenten van de oude Romaanse en Gotische koren zichtbaar gemaakt maken door middel van groenblijvende hagen en is een rode beuk geplant als markant zichtpunt vanuit de Molenstraat. Daarnaast is het Vrijthof de laatste ‘kamer’ aan de Groene Corridor.” Dit is een aantrekkelijke groene verbinding tussen hartje Eindhoven, de historische markt in Oirschot en Nationaal Landschap Het Groene Woud. Door bijzondere projecten zoals het Boterkerkje wordt de omgeving zo nog mooier voor iedereen. “En daar doen wij het allemaal voor”, vertelt Van der Velden: “Waarde toevoegen met groen voor bezoekers, gebruikers en de omgeving.“