Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Tweede vaccinatieronde tegen meningokokkenziekte

Tweede vaccinatieronde tegen meningokokkenziekte

Dit item is verlopen op 26-06-2019.

Vanaf dinsdag 11 juni start de tweede ronde van de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte in onze regio. Tijdens de eerste periode in mei werden jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en (een deel van) 2004 uitgenodigd.  Als zij toen hun vaccinatie niet hebben gehaald, dan krijgen ook zij nu een  herhalingsoproep. We roepen jongeren op om deze prik te gaan halen zodat zij – en dus ook anderen! - beschermd zijn tegen deze ziekte.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tot 2 jaar, tieners tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 50 jaar. Door te niezen, hoesten of zoenen kun je een ander besmetten, ook als je zelf niet ziek bent.

Toename van ziektegevallen

Sinds 2015 is er een toename te zien van mensen die ziek worden van meningokokken type W. Het is niet te voorspellen of deze toename doorzet. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Om te voorkomen dat de kans om ziek te worden groter wordt, is het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) samen met de Jeugdgezondheidszorg gestart met het vaccineren van jonge kinderen en jongeren. Door een prik te gaan halen, bescherm je jezelf tegen deze ziekte. Bovendien kun je een ander niet meer besmetten.

Meer informatie

Vanaf 11 juni start dus de tweede periode van de vaccinatiecampagne. Alle tieners uit 2003 en 2005 en tieners uit 2001, 2002 en 2004 die in de eerste periode hun prik niet hebben gehaald, ontvangen een uitnodiging van het RIVM. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit. Alle informatie over de priktijden en -locaties in de regio vind je op www.meningokokkenprik.nl. Verdere informatie over dit onderwerp vind je op www.deelditnietmetjevrienden.nl (over de meningokokkenziekte en de vaccinatie).