Home » Inwoners » Actueel » Nieuws » Zonnepaneel in de fik

Zonnepaneel in de fik

Dit item is verlopen op 22-05-2019.

Namens KempenEnergie:
Onlangs was het een paar keer in het nieuws, zonnepanelen die in brand zijn gevlogen. Geen leuk bericht als je zelf panelen op je dak hebt liggen of het overweegt. Daarom is het goed dat er intussen meer bekend is over de oorzaak van deze branden. TNO heeft daar onderzoek naar  uitgevoerd.

Oorzaak

Uit hun inventarisatie blijkt dat de oorzaak meestal slecht aangesloten connectoren zijn. Wanneer de verbinding niet goed is, kunnen er overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand ontstaan. Slechte verbindingen willen nog weleens voorkomen bij stekkers en contrastekkers van verschillende merken. Daarnaast bleek het bij twee derde van de gevallen om indaksystemen te gaan. Hierbij worden de zonnepanelen niet op de dakpannen maar er tussen gelegd. De dakpannen vormen dan geen brandwering tussen het zonnepaneel en de dakfolies en de isolatie.

Oplossing

Zonnepanelen die in brand vliegen, is dus te voorkomen door een deugdelijke montage. De branche-vereniging en de overheid werken aan strakkere richtlijnen en betere opleidingen voor gecertificeerde bedrijven. Het rapport van TNO is openbaar.

Betrouwbare zonnepanelen

Zonnepanelen kun je gemakkelijk kopen via internet. Vaak met mooie aanbiedingen of om mee te doen met scherpe acties van nationale aanbieders. In deze gevallen is het vaak onduidelijk wie de zonnepanelen komt installeren en komt aansluiten. Als er dan fouten worden gemaakt, kan de weg naar een oplossing de nodige hindernissen bevatten.
Zonnepanelen kun je ook in de buurt kopen. Er zijn in de Kempen voldoende bedrijven die het kunnen en een goede prijskwaliteitverhouding hebben. Een aantal van die bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het verkopen, plaatsen en aansluiten van zonnepanelen. Sommigen combineren het met andere elektrawerkzaamheden. De bedrijven die KempenEnergie kent, staan garant voor kwaliteit en bieden een goede service. Kom daarom ook eens langs bij onze Energieloketten in Bladel, Eersel en Oirschot. Elke zaterdag van 10 tot 12 uur in D’n Inloop, De Vier Uitersten 17. Meer informatie www.kempenenergie.nl.