Home » Inwoners » PDF formulieren » Toestemming aanvraag paspoort,nederlandse identiteitskaart voor kinderen

Toestemming aanvraag paspoort,nederlandse identiteitskaart voor kinderen

Kinderen die naar het buitenland gaan, moeten zelf een eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Paspoort: toestemming nodig tot 18 jaar

Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming nodig van hun ouders of gezaghebbers. Om die toestemming te verlenen, gebruikt u het toestemmingsformulier van de gemeente.

Bij zowel het aanvragen als het afhalen van het paspoort moet het kind zelf aanwezig zijn, ongeacht de leeftijd.

Bij het aanvragen van het paspoort moet u verder het volgende meenemen:

• een goedgelijkende pasfoto van het kind, die voldoet aan de eisen;
  • alle huidige reisdocumenten (paspoort én identiteitskaart) van het kind;
  • het ondertekende toestemmingsformulier;
  • een geldig rijbewijs, identiteitskaart of paspoort van elke ouder/gezaghebber (géén kopie).

Identiteitskaart: toestemming nodig tot 12 jaar

Voor het aanvragen van een Nederlandse identiteitskaart hebben kinderen tot 12 jaar toestemming nodig van hun ouders of gezaghebbers. Om die toestemming te verlenen, gebruikt u het toestemmingsformulier van de gemeente.

Bij zowel het aanvragen als het afhalen van de identiteitskaart moet het kind zelf aanwezig zijn, ongeacht de leeftijd.

Bij het aanvragen van de identiteitskaart moet u verder het volgende meenemen:

• een goedgelijkende pasfoto van het kind, die voldoet aan de eisen;
  • alle huidige reisdocumenten (paspoort én identiteitskaart) van het kind;
  • de ondertekende toestemmingsverklaring;

Veelgestelde vragen

Moet ik de toestemming ook geven ik getrouwd ben met de vader of moeder van mijn kinderen?

Ja, u moet altijd allebei toestemming geven met het toestemmingsformulier. Dat is dus niet alleen nodig als u gescheiden bent, maar ook als u getrouwd bent, samenwoont of een geregistreerd partnerschap heeft.

Wat moet ik doen als ik gescheiden ben van de vader of moeder van mijn kinderen?

Als u gescheiden bent, verandert dat niets aan het gezag over uw kinderen. U moet dus ook dan allebei toestemming geven met het  toestemmingsformulier.

Wat moet ik doen als ik als enige het gezag over mijn kinderen heb?

Als u als enige het gezag heeft over uw kind, vult u ook het toestemmingsformulier in.

Wat moet ik doen als de andere ouder geen toestemming geeft?

Als één van de beide ouders of gezaghebbers geen toestemming wil geven, kunt u de rechter om vervangende toestemming vragen. Meer informatie over deze procedure vindt u via rechtspraak.nl.

Kan ik de toestemming voor het paspoort later ook intrekken?

Ja, in principe kunt u de toestemming voor het paspoort ook weer intrekken. De gemeente moet dan het reisdocument van het kind ongeldig verklaren. De voorwaarden hiervoor staan in artikelen 48, 49 en 50 van de Paspoortwet. Voor informatie en advies kunt u contact opnemen met het Centrum Internationale Kinderontvoering.