Landkunst of Landart is een stroming in de beeldende kunst waarbij kunstobjecten worden geïntegreerd in het landschap. Vijf kunstobjecten hebben een plaats gekregen in het Beerzedal. De weg naar het bouwen van het kunstwerk was net zo belangrijk als het kunstwerk zelf. Hieronder leest u meer informatie. 

Thema’s

Tijdens de kick-off werd een start gemaakt met het ophalen van de thema’s die in het beekdal spelen. Traditioneel bekeken kun je daarbij aan bodem, water, natuur denken maar tijdens de aftrap werden veel diepere thema’s bediscussieerd zoals over de mensen op het platteland, historische feiten en zelfs over verbindingen met technologie. Pitches van diverse gebiedspartijen, boer, burger, belangenorganisatie onderstreepten het belang van gezamenlijke gebiedsontwikkeling en daarbij werden ook weer nieuwe thema’s genoemd. 

Samenwerken en denken

Co-creatie was een belangrijke voorwaarde voor de kunstenaars. Bewoners, ondernemers en diverse belangenorganisaties zoals de weidevogelvereniging, de plaatselijke Heemkundekring en Brabants Landschap waren actief partij in het creëren van de werken.
 

De Beerse Strijkster van Tom l'Istelle 

Tom: “Ik voelde mij vereerd met de opdracht. Een van de voorwaarden aan het kunstwerk was dat het een co-creatie moest zijn. Ik houd van oude verhalen, van sprookjes en sages. Ik ben voor deze opdracht daarom op zoek gegaan naar verhalen uit het gebied. Daarvoor zocht ik contact met de heemkundekring van Middelbeers. Een van de meest opvallende verhalen was het verhaal over ‘de Strijkster’’.

Alle kunstwerken bekijken? Of meer informatie over de Beerse Strijkster? Kijk dan op www.dalvandekleinebeerze.nl/landkunst. Meer informatie over de Levende Beerze: www.levendebeerze.nl

Logo Levende Beerze