Hoeveel apparaten en lampen heb jij in huis die kapot zijn of die je niet meer gebruikt? Laat ze repareren, denk aan hergebruik, of breng ze naar een inzamelpunt bij jou in de buurt!

Extra aandacht voor E-waste

Deze week is er extra aandacht voor de recycling van elektrische apparaten. Het zogenoemde E-waste blijft namelijk vaak in huizen slingeren of wordt niet goed gerecycled. Dat is zonde, want ze bevatten veel grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Deze grondstoffen worden in de natuur steeds schaarser. Ook voorkom je door te recyclen dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Inzamelpunten

Recyclen dus! Inzamelen kan in Oirschot op verschillende inzamelpunten, bijvoorbeeld bij winkels, supermarkten en natuurlijk op de milieustraat. Vind een inleverpunt bij jou in de buurt via www.wecycle.nl/inleverpunt-zoeken
Daarbij mag je ook bij de aanschaf van een nieuw apparaat of nieuwe lamp, je oude apparaat of lamp van dezelfde soort in de winkel inleveren. Dit geldt zelfs voor webshops! 

Hergebruik en reparatie

Voordat je de apparaten en lampen naar wegdoet, denk ook eens na over mogelijk hergebruik of reparatie. Stel jezelf voordat je naar een inzamelpunt vertrekt de volgende vragen:

  1. Is het bruikbaar voor een ander? Als het apparaat of de energiezuinige lamp niet kapot is, bedenk dan eerst of het wellicht bruikbaar is voor een ander. Zo ja, breng het dan naar de kringloop of verkoop het (online).
  2. Is het voorwerp nog te maken? Een haperend toetsenbord, of een kapotte föhn? Misschien kan het product wel gemaakt worden! Er zijn tegenwoordig veel repaircafé’s te vinden waar je het product met hulp van anderen kunt maken. Je vindt online gemakkelijk een repaircafé bij jou in de buurt: repaircafe.org/bezoeken/

Meer informatie

Ga naar watismijnapparaatwaard.nl of www.wecycle.nl/consumenten voor meer informatie over het recyclen, hergebruiken en repareren van elektrische apparaten en lampen.