Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Met uw identiteitskaart kunt u via de DigiD app inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds.Inloggen met de vernieuwde identiteitskaart geeft maximale bescherming van privacygevoelige gegevens.

Inwoners die de komende weken een aanvraag willen doen voor een identiteitskaart kunnen dit uitstellen tot het nieuwe jaar (als het mogelijk is met de geldigheid van de identiteitskaart).

(Spoed)aanvragen?

In verband met de invoering van de vernieuwde Nederlandse identiteitskaart met inlogfunctie kunnen op woensdag 30 december vanaf 16.00 uur en op 31 december geen (spoed)aanvragen voor paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten gedaan worden. Aanvragen van (spoed)documenten moeten op woensdag 30 december 2020 vóór 12.00 uur aangevraagd zijn. Deze (spoed)documenten worden dan op 31 december 2020 geleverd (onder voorbehoud van post, systeem etc.).

Prijs

De huidige identiteitskaart blijft geldig. De identiteitskaart is in 2021 duurder: voor personen van 18 jaar en ouder stijgt de prijs met € 4,50 en voor personen jonger dan 18 jaar met € 1,54.