Lieve inwoners van Oirschot, Spoordonk en de Beerzen,

Een achtbaan. Zo kan het jaar dat achter ons ligt gerust genoemd worden. Het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat Danny Vera met zijn prachtige en gevoelige nummer Roller Coaster de koppositie in de Top 2000 overnam van de mannen van Queen die met hun prachtige klassieker Bohemian Rhapsody de lijst maar liefst 17 keer hebben aangevoerd. 

Het jaar 2020 begon als ieder ander jaar met nieuwjaarsbijeenkomsten, Beerse Avonden en Bonte Avonden. Maar na een al wat stormachtige carnaval barstte vlak daarna pas de echte storm los en kwamen we met

elkaar razendsnel in een nieuwe realiteit terecht. En hoe erg je je ook probeert te verzetten tegen zo’n nieuwe realiteit, het went op een gegeven moment ook wel een beetje. En blijken online vergaderingen soms ook uitstekend te combineren met het wegwerken van de was. Multitasken in optima forma dus. Maar hoe ideaal het ook klinkt eigenlijk wil ik er helemaal niet aan kunnen wennen. Ik wil mensen echt in de ogen kijken en een hand op een schouder kunnen leggen. Of gewoon even mijn ouders knuffelen. Ik wil langs

het veld kunnen staan bij een sportwedstrijd van de kinderen en kunnen genieten van hun enthousiasme. En dat is wat iedereen wil, denk ik.

Hoe klaar ik er ook mee ben, ik probeer toch vol te houden. Natuurlijk ook een beetje voor mezelf en mijn eigen gezondheid maar vooral voor de gezondheid van al die andere mensen in onze samenleving. Kwetsbare en minder kwetsbare inwoners.

Afgelopen jaar heb ik veel bijzondere en ook vaak ingrijpende verhalen gehoord van inwoners uit onze gemeente. Zorgmedewerkers die het verschrikkelijk vonden om tegen twee dochters te moeten zeggen dat er maar één afscheid mocht nemen van hun vader. Familieleden die wekenlang in onzekerheid leefden vanwege een langdurig verblijf van hun naaste in een ziekenhuis in ook nog eens een heel ander deel van ons land. Inwoners die niet op bezoek konden bij hun dierbare in een zorginstelling. Heel veel leed hebben we met elkaar afgelopen jaar gedeeld. Maar er was ook veel liefde. En ook dat mogen we blijven zien. Want wat hebben velen genoten van de spontane muziekoptredens bij onze zorginstellingen. Waarvoor al die muzikanten een groot compliment verdienen. Onze jeugd die hun best hebben gedaan om prachtige tekeningen te maken voor onze ouderen. Super gedaan!

Speciaal wil ik ook stilstaan bij onze ondernemers. In zakelijke zin is 2020 voor vele ondernemers een bizar jaar. Voor sommigen in positieve zin omdat alle maatregelen leidden tot een ander uitgavenpatroon. We hebben afgelopen jaar behoorlijk veel thuis gekookt en geklust. Maar voor velen was het gewoon een ramp. Maandenlang je zaak moeten sluiten met nauwelijks perspectief is bijna het onmenselijke vragen. Het is wel de realiteit voor bijvoorbeeld de horeca. En hoezeer wij ook bij ons thuis ons best doen en bijvoorbeeld iedere week een afhaalmaaltijd bestellen bij één van onze ondernemers weet ik dat het een druppel is op een gloeiende plaat. Maar op deze manier probeer je elkaar toch een hart onder de riem te steken.

Helaas was een nieuwe lockdown niet te vermijden. Er ligt teveel druk op ons zorgpersoneel, dus het is echt nodig. Wij komen hier samen doorheen. En in de tussentijd; wees lief voor elkaar! En dan nu kijkend naar het jaar dat voor ons ligt. Wat vast staat is dat ook 2021 er anders uit zal zien. Niemand kan exact voorspellen hoe. Het jaar 2021 gaat van start precies zoals het eerste couplet in het nummer van Danny Vera verwoordt: “Here we go. On this roller coaster life we know .... I can travel all the road, you see. ‘Cause I know you’re there with me”

Zoals vaker gezegd mogen we elkaar niet vastpakken maar we gaan elkaar zeker niet loslaten. Ik wens u en allen die u dierbaar zijn een gelukkig en liefdevol maar bovenal een gezond 2021!

Judith Keijzers-Verschelling