Sinds 28 april is een aantal coronamaatregelen versoepeld. De samenleving gaat stap voor stap weer open. Dat is niet zonder risico’s. Daarom krijgen ondernemers en inwoners ondersteuning bij het opvolgen van de coronamaatregelen.

Heropening horeca

Voor een succesvolle heropening van de horeca overlegden we de afgelopen weken met de externe organisatie FeDa Security Solutions. Sinds oktober 2020 maakt de gemeente namelijk gebruik van hun diensten in het kader van toezicht en handhaving van de coronamaatregelen. Zij zijn volledig bevoegde toezichthouders en hebben veel ervaring op het gebied van horeca, evenementen en crowd management en werken ook in andere omliggende gemeenten. Zij ontwikkelden een methodiek om de horeca en gemeente te ondersteunen bij toezicht en handhaving van de coronamaatregelen. Het doel van deze methodiek is erop gericht om samen met de ondernemers te werken aan goed ingerichte, veilige en werkbare horecagelegenheden. 

Preventief

De inzet is er vooral op gericht om handhaving te voorkomen. Als de toezichthouders zien dat een richtlijn niet of niet helemaal goed wordt nageleefd, dan zoeken zij samen met de ondernemer naar een oplossing. Zo hopen we overtredingen van de geldende coronamaatregelen te voorkomen. De toezichthouders werken nauw samen met onze eigen boa’s en toezichthouders en houden ook actief contact met de politie.

Voorkom een boete 

Onze toezichthouders ondersteunen ook u als inwoner met tips, adviezen en begeleiding bij het in achtnemen van de coronamaatregelen. Dat kan als u als gast op het terras zit, maar ook als u wandelt in de openbare ruimte. Houd u aan de regels! Zo helpt u ook de ondernemers. Als de toezichthouders zien dat een maatregel niet of niet helemaal goed wordt nageleefd, dan zoeken zij samen met u naar een oplossing om de maatregel wel na te leven. Maar u kunt ook worden aangesproken op uw gedrag als u zich niet aan de maatregelen houdt. Onze toezichthouders mogen ook boetes uitdelen.