Op 15 september is de jaarlijkse Open Monumentendag. Dit jaar met als thema ‘Plekken van plezier’. De gemeente Oirschot telt zo’n 320 monumenten en koestert deze ook. Graag laten we inwoners en bezoekers kennismaken met enkele van onze bijzondere monumenten én hun verhalen. Het Oirschots Comité heeft daarom voor de Open Monumentendag een gevarieerd programma samengesteld.

Opening

Om 13.00 uur opent wethouder Piet Machielsen de Oirschotse Monumentendag bij De Grote Stoel aan de Gasthuisstraat. Dat gebeurt op deze ‘Plek van Plezier’ omdat hier in 1944 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de bevrijders werden verwelkomd. Daarna kunt u verschillende monumenten gaan bezoeken.

Harmoniezaal - Markt Oirschot

Achter café De Burgemeester vindt u de Harmoniezaal. In 1907 stelde toenmalig eigenaar Thomas Franciscus Somers deze ruimte beschikbaar aan harmonie Arti et Amicitiae als oefenlokaal. Tijdens de Open Monumentendag zorgt ensemble Arti er voor passende muziek. U kunt de zaal tussen 14.00 en 17.00 uur bezoeken via de achteringang aan de Torenstraat.

Brouwerij Van de Oirsprong – Koestraat Oirschot

Al in 1627 was er al een brouwerij met herberg gevestigd op deze plek. In de jaren daarna zijn er diverse bieren gebrouwen door verschillende brouwers. Sinds 2015 wordt er in deze brouwerij bier gebrouwen onder de naam Van de Oirsprong. Om 14.00 uur geeft Wim van Kollenburg deze dag een lezing over de geschiedenis van dit monument.

Andreaskerk – Kerkstraat Oostelbeers

De kerk dateert van 1934, maar de parochie kent al een oude geschiedenis. In 2015 werd de huidige kerk gesloten voor kerkdiensten. Nu is er het dorpshuis van Oostelbeers gevestigd, compleet met café en feestzaal. Daarbij zijn fraaie elementen, met name gemaakt door Charles Eyck, bewaard gebleven. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn de kerk en het Mariakapelletje onder de vrijstaande toren te bezichtigen. Jan van Gerven verzorgt die middag rondleidingen met vrije inloop.

Boerderij Hans van Eerd – Boterwijksestraat 10

Het gehucht Boterwijk, gelegen ten westen van Oirschot is rijk gezegend met monumenten. Nr. 10 is een rijksmonument, een boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype met Vlaamse schuur. Het pand is gebouwd in de 19de eeuw en nu in gebruik als woonhuis, atelier en expositieruimte van beeldhouwer Hans van Eerd. U bent van 14.00 tot 17.00 uur van harte welkom in de beeldentuin, waar een ensemble van Arti zorgt voor muziek.

Het Boterkerkje aan het Vrijthof en de Sint Petrus Basiliek in Oirschot zijn tijdens de Open Monumentendag al vanaf 12.00 uur te bezoeken. De liefhebbers kunnen tot 16.00 uur de toren beklimmen.

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op  www.openmonumentendag.nl.