Tijdens de Landschapstriënnale die op 23 april is gehouden, is officieel zowel de Loopgraaf voor de Vrede, als de Stönner-Meijwaardbrug geopend. Ze vormen beiden een belangrijk onderdeel in de Groene Corridor. Dit is een 14 kilometer lange ‘laan van rust door een dynamisch stukje Brabant’, van het centrum van Eindhoven naar de Markt in Oirschot.

Vanwege de coronapandemie was het niet mogelijk om de Loopgraaf voor de Vrede en de Stönner-Meijwaardbrug met publiek te openen. Daarom is ter gelegenheid van de officiële opening een mooie film gemaakt. Bekijk de film hieronder.

Stönner-Meijwaardbrug

De Stönner-Meijwaardbrug is een fiets- en wandelbrug over het Wilhelminakanaal in Oirschot, onderdeel van de Groene Corridor. De brug is genoemd naar Rinus Stönner en Willem Meijwaard. Ze waren beiden lid van de Prinses Irene Brigade. Met de naamgeving van de brug worden deze twee soldaten geëerd die in oktober 1944 bij de bevrijding van Oirschot om het leven kwamen door Duitse beschietingen.

Wethouder Piet Machielsen noemt de startfase van de gebiedsontwikkeling Groene Corridor als belangrijk moment in de ontwikkeling van deze verbinding tussen Eindhoven en Oirschot. “We hebben door als overheden goed samen te werken een aantal grote fysieke investeringen gedaan in het gebied. Nu komt het erop aan om die investeringen door te zetten naar eigenaarschap bij andere partijen in het gebied. Zodat er een sterke samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, defensie en ook inwoners(collectieven) ontstaat, die de stad – land verbindingen komende jaren nog mooier gaat maken.”

Stönner Meijwaardbrug
Fotograaf: Martin van Wulfen - Pixelview fotografie

Loopgraaf voor de Vrede

De Loopgraaf voor de Vrede is een bijzonder kunstwerk in de vorm van een vredesteken. Het bevindt zich op de Oirschotse heide, aan de Eindhovensedijk in Oirschot. Het is het eerste landschapsobservatorium aan de Groene Corridor, dat onderdeel uitmaakt van het verder te ontwikkelen concept ‘Doors of Perception’. Het kunstwerk laat je op een andere manier het landschap ervaren.

Kunst verbindt de drie basisfuncties in het gebied: natuur, cultuurlandschap en recreatie. Kunst speelt een belangrijke rol in het aantrekken van bezoekers. En het kunstwerk biedt een unieke beleving van het omliggende landschap, zodat het leuk wordt om te vertoeven in dit prachtige gebied. De loopgraaf ligt midden op de Oirschotse Heide. Het is een van de grootste militaire oefenterreinen van Zuid-Nederland. Als je geluk hebt kun je een militaire oefening bekijken!

De loopgraaf biedt ook een bijzonder perspectief op de omringende natuur en een unieke inkijk in een van de laatste ongestoorde Podzolbodems van Nederland. Kenmerkend voor deze duizenden jaren oude bodem is de uitspoeling van ijzer uit de bovenste lagen waardoor lagere aardlagen juist ijzerrijk worden en daardoor geel-oranje kleuren.

Loopgraaf voor de Vrede

Groene corridor

Tijdens de Landschapstriënnale is stil gestaan bij het belang van een mooi landschap en een groene, recreatief aantrekkelijke omgeving. Het zijn belangrijke factoren voor bedrijven die zich in Brainportregio Eindhoven willen vestigen. Het gaat niet alleen om een topeconomie (‘High Tech’) maar ook om een toplandschap (‘High Green’). De Groene Corridor speelt daarin een belangrijke rol. Onder meer is bekeken hoe de gemeente Oirschot daar samen met bedrijven, bewoners en terrein-beherende organisaties een bijdrage aan kan leveren.