Op 4 november organiseerde de gemeente een informatieavond over veiligheid en criminaliteit in de gemeente Oirschot. De avond werd bezocht door inwoners uit Oirschot, Spoordonk en de Beerzen. Zij volgden workshops en kregen tips en tricks over georganiseerde criminaliteit en veilig leven. 

Bezoek hennepkwekerij 

Voorafgaand aan de workshops kon iedereen een nagebootste hennepkwekerij bezoeken en kregen zij een demo ‘’vlam in de pan’’ van de brandweer. Het was een interactieve avond, waarbij mensen vragen konden stellen en eigen ervaringen delen. Vragen die aan de orde kwamen waren: “Hoe herken je een drugslab? Hoe beveilig je je huis? Wat doe je met een verdacht persoon aan de voordeur? Weet je wat je moet doen bij brand?”. Alle deelnemers krijgen indien gewenst een gratis veiligheidscheck van hun woning

Workshops

Tijdens de avond volgden de inwoners drie workshops. Deze werden gegeven door experts op het gebied van georganiseerde criminaliteit en veilig leven:

  • De politie gaf een workshop over synthetische drugs
  • De brandweer gaf een workshop over brandveiligheid
  • Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gaf een workshop over woninginbraken en babbeltrucs

Bezoeker Rob van Overbeek: "Diverse experts gaven informatie over veiligheid. Voor mij was het een eyeopener dat je zelf direct veel kunt doen aan de veiligheid in en rondom jouw eigen huis. Zo weet ik nu veel beter waar ik op moet letten om brand te voorkomen. En ik heb direct een scan laten doen voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Door het opvolgen van de tips van de adviseur, daalt de kans op een inbraak met maar liefst 90%! Dat geeft een veilig gevoel."

Meer weten?

Kijk eens op www.woonveiliger.nl en www.politiekeurmerk.nl/preventietips of op www.brandweer.nl/brandveiligheid. Liever een goodiebag met voorlichtingsmateriaal ontvangen? Stuur een mailtje naar veiligheid@oirschot.nl 

foto's van de veiligheidsavond