Zwerfafval staat bij veel Nederlanders in de top drie van de grootste ergernissen. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is afval dat rondslingert in de natuur. Dat kan op straat zijn, in natuurgebieden, op het strand en in het water. Het afval wordt daar (onbewust) achterlaten. De gemeente Oirschot zet zich op diverse vlakken in om onze gemeente schoon te houden. Dit doen we door voldoende afvalbakken te plaatsen, deze tijdig te ledigen en regelmatig de openbare ruimte schoon te maken. De gemeente richt zich ook op educatie, voorlichten en ondersteuning bij participatie.

Wil jij zelf aan de slag gaan? Word ZAPper! 

‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen, bijv. als ze een rondje lopen, de hond uitlaten, etc. 

Lees meer informatie over ZAPpen
 

Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 19 maart 2022 is het de Landelijke Opschoondag. Op deze dag gaan jong en oud, scholen, verenigingen en sportclubs aan de slag om hun eigen buurt op te schonen. De gemeente Oirschot faciliteert alle aangemelde vrijwilligers bij deelname aan deze opschoondag. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van de juiste opschoonmaterialen. Zo kan iedereen zorgeloos aan de slag! Meld u zich aan als groep of vereniging? Dan doet u automatisch mee met de AfvalBingo! Naast een schone buurt maakt iedereen nog kans op mooie prijzen. Wilt u ook in actie komen en een steentje bijdragen aan een zwerfafvalvrije buurt? Meld u aan via onderstaande button. Vragen? Neem contact op met Team Schoon via teamschoon@debries.eu.

Aanmelden uiterlijk voor 1 maart!

Aanmelden voor Landelijke Opschoondag 2022(externe link)

Melding zwerfafval of illegale storting?

Wilt u een illegale storting melden? Dat kan via www.oirschot.nl/wat-wilt-u-melden.

Heeft u zwerfafval langs een rijksweg gezien? Meld dit dan via de gratis Landelijke Informatielijn Rijkswaterstaat (0800-8002). Voor overige vragen neem contact op met Team Schoon via teamschoon@debries.eu of 040-7802551.