Zwerfafval staat bij veel Nederlanders in de top drie van de grootste ergernissen. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is afval dat rondslingert in de natuur. Dat kan op straat zijn, in natuurgebieden, op het strand en in het water. Het afval wordt daar (onbewust) achterlaten. De gemeente Oirschot zet zich op diverse vlakken in om onze gemeente schoon te houden. Dit doen we door voldoende afvalbakken te plaatsen, deze tijdig te ledigen en regelmatig de openbare ruimte schoon te maken. De gemeente richt zich ook op educatie, voorlichten en ondersteuning bij participatie.

Wil jij zelf aan de slag gaan? Word ZAPper! 

‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen, bijv. als ze een rondje lopen, de hond uitlaten, etc. 

Lees meer informatie over ZAPpen
 

Opschoonacties

Ieder jaar organiseert de gemeente Oirschot de Afvalbingo tijdens diverse opschoonacties o.a. tijdens de Landelijke opschoondag. Op deze dagen gaan jong en oud, scholen, verenigingen en sportclubs aan de slag om hun eigen buurt op te schonen. Iedereen die deelneemt wint een schone buurt en alle deelnemende groepen maken kans op een fantastische prijs! 

Lees meer informatie over de Afvalbingo.

Melding zwerfafval of illegale storting?

Wil je een illegale storting melden? Dat kan via www.oirschot.nl/wat-wilt-u-melden.

Heb je zwerfafval langs een rijksweg gezien? Meld dit dan via de gratis Landelijke Informatielijn Rijkswaterstaat (0800-8002). Voor overige vragen neem contact op met Team Schoon via teamschoon@debries.eu of 040-7802551.