Zwerfafval staat bij veel Nederlanders in de top drie van de grootste ergernissen. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is afval dat rondslingert in de natuur. Dat kan op straat zijn, in natuurgebieden, op het strand en in het water. Het afval wordt daar (onbewust) achterlaten. De gemeente Oirschot zet zich op diverse vlakken in om onze gemeente schoon te houden. Dit doen we door voldoende afvalbakken te plaatsen, deze tijdig te ledigen en regelmatig de openbare ruimte schoon te maken. De gemeente richt zich ook op educatie, voorlichten en ondersteuning bij participatie.

Wil jij zelf aan de slag gaan? Word ZAPper! 

‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen, bijv. als ze een rondje lopen, de hond uitlaten, etc. 

Lees meer informatie over ZAPpen
 

World Cleanup Day

Op zaterdag 18 september 2021 is het World Cleanup Day. Op deze dag gaan jong en oud, scholen, verenigingen en sportclubs aan de slag om hun eigen buurt op te schonen. De gemeente Oirschot zorgt voor de benodigdheden en opschoonmaterialen (afvalzakken en - houders, afvalgrijpers, veiligheidshesjes, handschoenen) en haalt de volle afvalzakken met zwerfafval weer op. Zo kan iedereen zorgeloos aan de slag! Wilt u ook in actie komen en een steentje bijdragen aan een zwerfafvalvrije buurt? Meld u aan via onderstaande button.

Aanmelden voor World Cleanup Day 2021

Melding zwerfafval of illegale storting?

Wilt u een illegale storting melden? Dat kan via www.oirschot.nl/wat-wilt-u-melden.

Heeft u zwerfafval langs een rijksweg gezien? Meld dit dan via de gratis Landelijke Informatielijn Rijkswaterstaat (0800-8002). Voor overige vragen neem contact op met Team Schoon via teamschoon@debries.eu of 040-7802551.