Sinds enige tijd is binnen de gemeente Oirschot de werkgroep AED Oirschot actief met als voornaamste doel een hartveilig Oirschot. Dit betekent een dekkend, goed functionerend AED netwerk in de gehele gemeente met voldoende geschoolde en geregistreerde burgerhulpverleners.

Zes minuten zone

Elke week krijgen in Nederland zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het slachtoffer heeft de grootste overlevingskans als binnen zes minuten de reanimatie start en er een AED wordt ingezet. Daarom zet Werkgroep AED Oirschot zich in om van onze gemeente een zes-minutenzone te maken. Een zes-minutenzone is een gebied waarin iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt. Binnen deze minuten wordt 112 gebeld, de reanimatie gestart en een AED ingezet.

Word burgerhulpverlener

Personen die opgeroepen worden door het landelijk oproepsysteem HartslagNu heten burgerhulpverleners. Het landelijke oproepsysteem HartslagNu is om te zorgen dat een reanimatie met een AED zo snel mogelijk start. Als een hartstilstand wordt gemeld bij 112, ontvangen mensen die kunnen reanimeren en in de buurt van het slachtoffer zijn, een bericht op hun telefoon.

Burgerhulpverleners zijn vaak eerder dan de ambulance ter plaatse en reanimeren tot het ambulancepersoneel de reanimatie overneemt. Lees meer op www.hartslagnu.nl(externe link)  en meld u zich als burgerhulpverlener.

Kunt u reanimeren en wilt u helpen als iemand in uw buurt wordt getroffen door een hartstilstand? Meld u aan bij HartslagNu.nl, zodat u opgeroepen kan worden.

Reanimatiecursus

Om goed te kunnen reanimeren dien je opgeleid te zijn. In een cursus leer je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED goed kunt gebruiken. Je weet daarna hoe je moet handelen bij een hartstilstand.

In 2023 worden er weer reanimatiecursussen gegeven in de gemeente.

  • Voor beginners zijn er twee bijeenkomsten, op maandag 13 maart en maandag 11 september. De kosten voor deze beginnerscursus zijn 37,50 euro.
  • Voor herhalers zijn er bijeenkomsten op donderdag 16 maart en zaterdag 16 september. Zij betalen 25 euro.

De kosten voor deze cursussen kunt u vaak declareren via uw eigen zorgverzekering. Aanmelden kan via: aedtrainingoirschot@gmail.com.

AED eigenaar

Zorg dat jouw AED ingezet kan worden bij een hartstilstand in uw buurt. Meld uw AED aan bij het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu.nl. Zo kan jouw AED snel ingezet worden bij een 112-melding van een hartstilstand. Is jouw AED al aangemeld bij HartslagNu.nl? Dan worden burgerhulpverleners naar de dichtstbijzijnde AED gestuurd die bekend is in het systeem. Daarom is het belangrijk dat alle AED’s via HartslagNu.nl worden aangemeld.

Contact

Heb je vragen? De werkgroep AED Oirschot is bereikbaar via e-mail: aedgemeenteoirschot@gmail.com

Logo AED Oirschot

Kijk voor meer informatie op de websites van:

Hartje met Veilig Oirschot erachter