Binnen gemeente Oirschot is werkgroep AED Oirschot actief met als doel een hartveilig Oirschot. Dit betekent een dekkend, goed functionerend AED netwerk in de gehele gemeente met voldoende geschoolde en geregistreerde burgerhulpverleners.

Zes minuten zone

Elke week krijgen in Nederland zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het slachtoffer heeft de grootste overlevingskans als binnen zes minuten de reanimatie start en er een AED wordt ingezet. Daarom zet Werkgroep AED Oirschot zich in om van onze gemeente een zes-minutenzone te maken. Een zes-minutenzone is een gebied waarin iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt. Binnen deze minuten wordt 112 gebeld, de reanimatie gestart en een AED ingezet.

Word burgerhulpverlener

Personen die opgeroepen kunne worden door het landelijk oproepsysteem HartslagNu heten burgerhulpverleners. Dit oproepsysteem HartslagNu dient om te zorgen dat een reanimatie met een AED zo snel mogelijk start. Als een hartstilstand wordt gemeld bij 112, ontvangen mensen die kunnen reanimeren en in de buurt van het slachtoffer zijn, een bericht op hun telefoon.

Burgerhulpverleners zijn vaak eerder dan de ambulance ter plaatse en reanimeren tot het ambulancepersoneel de reanimatie overneemt. Lees meer op www.hartslagnu.nl(externe link) en meld u zich als burgerhulpverlener.

Kunt je al reanimeren en wil je helpen als iemand in de buurt wordt getroffen door een hartstilstand? Meld je aan bij HartslagNu.nl, zodat je opgeroepen kunt worden.

Reanimatiecursus

Om goed te kunnen reanimeren dien je getraind te zijn. In een cursus leer je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED goed kunt gebruiken. Je weet daarna hoe je moet handelen bij een hartstilstand.

Jaarlijks worden er reanimatiecursussen gegeven in de gemeente; voor starters en herhalers.

Aanmelden voor een cursus kan via: https://reanimatiecursus.hartstichting.nl(externe link)
(zoek daar op “Oirschot”).

Binnenkort volgen daar de cursusdatums voor komend jaar.

De kosten voor cursussen kunt u vaak declareren via uw eigen zorgverzekering.

AED eigenaar

Zorg dat je AED ingezet kan worden bij een hartstilstand in de buurt. Meld daarvoor je AED aan bij het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu.nl. Zo kan de AED snel ingezet worden bij een 112-melding van een hartstilstand. Burgerhulpverleners worden naar de dichtstbijzijnde AED gestuurd die bekend is in het systeem en kunnen zo direct overgaan tot actie.

Contact

Heb je vragen? De werkgroep AED Oirschot is bereikbaar via e-mail: aedgemeenteoirschot@gmail.com

Logo AED Oirschot

Kijk voor meer informatie op de websites van:

Hartje met Veilig Oirschot erachter