Een deelauto is handig als je af en toe een (extra) auto nodig hebt, maar geen (tweede) eigen auto wilt hebben. Een deelauto kun je makkelijk voor een paar uur of een dag huren. De kans is groot dat er deelauto's bij jou in de buurt staan.

In onze gemeente kun je een deelauto huren via KempenEnergie. Ook verhuren particulieren auto’s, via een website of app (bijvoorbeeld SnappCar, My Wheels of WeGo). Uit onderzoek blijkt dat deelauto's zorgen voor minder autokilometers en minder CO2-uitstoot. Ook is een deelauto in veel gevallen goedkoper dan een eigen auto: je hebt geen vaste kosten zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud en parkeervergunning, maar betaalt alleen bij gebruik.

Milieuwinst deelauto

Deelauto’s helpen om de milieuschade door autovervoer te verkleinen. Autodelers maken ongeveer 20% minder autokilometers dan voordat zij begonnen met autodelen. Verder zijn deelauto's van bedrijven vaak nieuwer en kleiner dan de gemiddelde auto, waardoor ze schoner zijn en minder brandstof gebruiken. Ten opzichte van het totale Nederlandse wagenpark is het percentage volledig elektrisch bij deelauto's van commerciële aanbieders ongeveer zes keer zo hoog. Door deelauto's zijn er ook minder auto's nodig, en dus minder grondstoffen en energie voor productie en sloop.

Zo werkt het

Kijk op de website van KempenEnergie. Binnen een dag kun je al rijden. Een auto van een dorpsgenoot vind je ook makkelijk via websites en apps als SnappCar, My Wheels of WeGo. Lees hier nog meer over de voordelen van een electrische auto