Direct regelen

U kunt de wijziging van uw naamgebruik meteen online regelen. Daarvoor gebruikt u uw DigiD. U kunt ook langskomen aan de balie in het gemeentehuis. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Optie 1: Online regelen met DigiD

Optie 2: Afspraak maken voor een bezoek aan het gemeentehuis(externe link)

Wat is het?

Als u getrouwd bent, geregistreerd partner bent geworden of weduwe of weduwnaar of u bent gescheiden, kunt u het gebruik van uw achternaam laten veranderen door de gemeente. U kunt dan kiezen voor:

  • alleen uw eigen achternaam
  • alleen de achternaam van uw partner
  • de achternaam van uw partner gevolgd door uw eigen achternaam
  • uw eigen achternaam gevolgd door de achternaam van uw partner

Let op! Dit is niet hetzelfde als uw eigen achternaam veranderen, omdat u de achternaam van een andere ouder wilt of omdat uw achternaam een gekke betekenis heeft.

Wat moet ik doen?

U vraagt de gemeente om het gebruik van uw achternaam te veranderen. U kunt dit online doen of persoonlijk aan de balie.

Hoe werkt het?

  • De achternaam waar u voor kiest, wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsorganisaties op de hoogte en kunnen zij de achternaam gebruiken die u heeft gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven.
  • Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen naam. Ook als u getrouwd of geregistreerd partner bent. U kunt wel uw partners naam op deze documenten laten zetten.

Hoe lang duurt het?

Wij verwerken de wijziging van uw naamgebruik zo snel mogelijk in het bevolkingsregister, de basisregistratie personen (BRP). Alle Nederlandse overheidsorganisaties schrijven u dan vanaf dat moment aan met uw nieuwe naamgebruik.

Digitaal aanvragen

Bij een online aanvraag verandert de gemeente uw achternaam binnen één werkdag.

Op afspraak wijzigen

Als u persoonlijk langsgaat, verandert de gemeente uw achternaam direct.

Heeft deze informatie u geholpen?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Ellen van Rokven

Ellen Rokven

Medewerkster Klantcontactcentrum