Dit is een veel voorkomende vraag onder partners, ouders, kinderen of vrienden/kennissen die zorg verlenen aan hun naasten. Voor velen de normaalste zaak van de wereld en iets dat je gewoon doet voor een ander. Meestal zou je jezelf dan een mantelzorger kunnen noemen. In de gemeente Oirschot zijn er ca. 5.677 mantelzorgers van 15 jaar en ouder, waarvan er 930 langdurig intensieve ondersteuning bieden . 

Met het zorgen voor een ander kan je dagelijks of wekelijks druk zijn. Van hulp bij het huishouden of boodschappen doen tot hulp bij het aankleden, medicatie toedienen of ritjes naar het ziekenhuis, de fysiotherapie of andere specialisten. Veel mensen doen deze bezigheden hun gezin, werk, studie of andere verantwoordelijkheden, waardoor de mentale en fysieke belasting voor mantelzorgers flink kan oplopen. 

Mantelzorg komt op je pad. Het kan goed zijn dat het op dit moment nog helemaal niet speelt in je leven. Tot een van je ouders, je partner, een van je kinderen of een andere naaste plotseling zorg nodig heeft. Dan komen er ineens een heleboel zaken op je af waar je rekening mee moet houden. Het is dan fijn om te weten waar je aan kan kloppen voor hulp. 

Wat betekent het om mantelzorger te zijn? 

Als mantelzorger neem je de zorg voor een hulpbehoevend familielid, vriend of kennis op je schouders. Dat doe je uit liefde. Deze zorg is vaak langdurig en kan inhouden dat je je naaste ondersteunt bij de verzorging of hulp biedt bij de dagelijkse activiteiten. 
Soms duurt het even voor je je beseft  dat je mantelzorger bent en wat daar allemaal bij komt kijken. Als je dat eenmaal weet, kan je omgeving mee bewegen met de zorg en de extra taken die je hebt. Zo kan een werkgever ondersteuning bieden door afspraken te maken over de invulling van uren, waardoor je bijvoorbeeld wel mee kunt gaan naar een ziekenhuisbezoek. Of kunnen de buren helpen door af en toe een boodschap mee te nemen of een kop koffie te komen drinken. 

Mantelzorger én liefhebbende naaste? 

Je bent dus niet alleen mantelzorger maar ook nog liefhebbende echtgenote, ouder of zoon/dochter. Als je omgeving op de hoogte is, kan er meer begrip ontstaan en kan er worden meegedacht of meegeholpen aan de zorg voor je naaste. Net als jij uit liefde mantelzorger bent, helpt jouw omgeving je met liefde zodat jij op de been blijft en voor je naaste kan blijven zorgen. 

Vragen?

Mantelzorgers kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij WIJzer Oirschot.
Bezoekadres: Oude Grintweg 3b 5688MA Oirschot of via telefoonnummer 0499 335 142.

Logo WIJzer in een Blauwe pijl naar rechts wijzend