Verantwoordelijkheden

U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte zoals muizen, mieren, kakkerlakken, mollen, wespen of bladluizen op uw eigen terrein.

Heeft u overlast van wespen, eikenprocessierupsen, ratten en overig ongedierte op openbaar terrein, neem dan contact op met de gemeente via de rode button onder ‘Direct regelen’ op deze pagina.

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Bijen/wespen

Het is niet noodzakelijk om bijen te bestrijden. Als u last van bijen heeft, kunt u het bijennest (op eigen kos-ten) laten weghalen door een imker. Ook een wespennest kunt u het beste laten verwijderen door een erkend bestrijder.

Ratten

Ratten kunt u beter niet zelf bestrijden. Zitten de ratten op uw eigen terrein? Neem dan contact op met een erkende ongediertebestrijder.

Hoornaars

We maken onderscheid tussen de Europese en de Aziatische hoornaar (invasieve exoot). Klik hier(externe link) om te achterhalen welke soort u gezien heeft.

Europese hoornaar

Wanneer u de Europese hoornaar heeft waargenomen, dan kunt u dit melden bij ons. De Europese hoornaar zal alleen bestreden worden wanneer er overlast ervaren wordt en als het een gevaar voor de omgeving op-levert. In andere gevallen heeft de voorkeur om het nest te laten hangen omdat het geen agressieve of op-dringerige soort is.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere be-stuivende insecten. 
Heeft u het vermoeden dat u een Aziatische hoornaar heeft gezien, dan kunt u controleren of de waarneming al geregistreerd staat op www.waarneming.nl(externe link). Omdat de Aziatische hoornaar op de Europese Unielijst van exoten staat, zijn provincies verplicht om de wesp te bestrijden wanneer deze wordt aangetroffen. Provincie Noord-Brabant controleert de meldingen www.waarneming.nl(externe link) en zorgt vervolgens voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Wij raden streng af om zelf nesten te behandelen of te verwijderen wegens de risico’s op meerdere steken.

Heeft deze informatie u geholpen?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Ellen van Rokven

Ellen Rokven

Medewerkster Klantcontactcentrum