Afgelopen vrijdag werd het terrein van de Oude Toren in Oostelbeers geopend. Ruim 100 gasten genoten van een gevarieerd programma met ruimte voor historie, cultuur en natuur.

Sleuteloverdracht

Wethouder Joep van de Ven opende de bijeenkomst officieel en was verheugd blije gezichten te zien, iets wat in het verleden wel eens anders is geweest rondom de plannen met de Oude Toren. Hoofdman Jeroen Hems van het Sint Joris Gilde droeg de sleutel van de Oude Toren over aan Bert van Essen. Bert, lid van de Stichting Vrienden Oude Toren, gaf aan dat de stichting kleine activiteiten gaat organiseren die passen bij het karakter en de sfeer van de omgeving.

Joep van de Ven (l) met Jeroen Hems (m) en Bert van Essen (r).

Samenwerking met specialisten

Projectleider Paul van den Dungen (gemeente Oirschot) vertelde hoe het proces, de vooruitgang en de samenwerking met alle belanghebbenden het afgelopen jaar vorm kreeg. Hij stipte het belang van externe specialisten (archeologen, ecologen, boomdeskundigen en landschapsontwerper Frank van Vliet) aan. 

Archeologie

Archeoloog Jan Roymans vertelde over de historie en het belang van de Oude Toren door de eeuwen heen. De bezoekers kregen een goed beeld van hun Oude Toren door middel van een wandeling over het terrein en de onthulling van een vijftal plaquettes.

Jan Roymans van RAAP Archeologisch Adviesbureau bij één van de onthulde plaquettes.

Rinus van den Boomen

Dat de de Oude Toren met zijn uilen en vleermuizen ook van waarde is voor de natuur bleek uit de herinneringen die werden opgehaald aan de vorig jaar overleden Beerzenaar Rinus van den Boomen. De Leonard Cohen Tribute Band speelde een nummer ter nagedachtenis aan de voormalig uilenbeschermer van het jaar. Ook werd er een speciaal bankje met inscriptie onthuld.

Eén van de typische uitspraken van Rinus van den Boomen vereeuwigd.

Torenspits

Anne Marie Rossou (Visit Oirschot) vertelde aansluitend over het belang van de Oude Toren op het gebied van toerisme. Samen met Joep van de Ven onthulde zij de torenspits, blikvanger en teken van gastvrijheid.

Cultuur

De eerste culturele activiteit op het nieuwe terrein werd verzorgd door Hanneke Kolsters-Coolen. Zij speelde (saxofoon) samen met haar collega Sabine (harp) het Ave Maria. Na het officiële gedeelte volgde nog een gezellige borrel. Iedereen is weer welkom op het terrein van de Oude Toren. Deze dag maakte duidelijk dat een plek als de Oude Toren zeer welkom is in onze mooie gemeente.