Op woensdag 5 juni 2024 start in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden weer de cursus Politiek Actief. Deelnemers leren hoe de lokale democratie werkt en nemen een kijkje achter de schermen van de lokale politiek en het gemeentebestuur. Deelnemers die enthousiast zijn om ook politiek actief te worden, kunnen dit na afloop aangeven. De cursus is gratis, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over wat de lokale politiek inhoudt en hoe de gemeente werkt. Hoe kunt u meer invloed uitoefenen op de lokale besluitvorming? U leert er alles over via deze cursus. Er is geen basiskennis vereist!

Van debatteren tot speeddaten

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur en het bijwonen van een raadsvergadering in de eigen gemeente. Naast theoretische kennis verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders, om ervaringen uit de praktijk te horen. 

De cursus wordt, bij veel belangstelling twee maal georganiseerd. De eerste start op woensdag 5 juni 2024. Bij voldoende aanmeldingen start de tweede cursus een week eerder op woensdag 29 mei 2024. 

Programma

De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats. 

Het programma van de eerste cursus ziet er als volgt uit:

  • woensdag 5 juni 2024: introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting (locatie Reusel)
  • woensdag 12 juni 2024: de gemeente (locatie Eersel)
  • woensdag 19 juni 2024: de gemeenteraad (locatie Bladel)
  • woensdag 26 juni 2024: debatteren (locatie Bergeijk)
  • juli 2024: raadsvergadering bijwonen (in de eigen gemeente).

De tweede cursus Politiek Actief heeft hetzelfde programma en wordt georganiseerd op woensdag 29 mei, 5, 12 en 20 juni 2024, gevolgd door het bijwonen van de raadsvergadering in de eigen gemeente in juli 2024.

Daarbij zal ook een cursusavond in Oirschot gepland worden. 

Aanmeldinformatie

ProDemos (huis voor democratie en rechtsstaat) verzorgt de cursus. Aanmelden is gratis en kan bij Hanneke van Dongen-Hermans (raadsgriffier) via griffie@reuseldemierden.nl tot uiterlijk 1 mei 2024 onder vermelding van uw naam en woonplaats. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt!