Wat is het?

Zorg dat u goed voorbereid bent en ben samen redzaam!

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of calamiteiten. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Een grote brand, extreem weer of andere bijzondere omstandigheden kunnen vragen om speciale maatregelen. In dat geval is het belangrijk dat u precies weet waar u aan toe bent. Als de sirene gaat bijvoorbeeld, want dat betekent dat er acuut gevaar dreigt. Zorg daarom dat u goed bent voorbereid op eventuele noodsituaties. Daarmee kunt u veel problemen zelf voorkomen. Tijdens noodsituatie kunt u de overheid helpen door elkaar te helpen en indien van toepassing foto's of filmpjes te maken die autoriteiten een beter beeld geven van de situatie.

Verwijzingen

NL-alert

De overheid gebruikt ook NL-alert als alarmmiddel. Met een bericht op uw mobiele telefoon informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie .
Kijk op www.NL-alert.nl hoe u uw mobiel instelt.

Informatie en instructies bij een ramp

  • Omroep Brabant radio, radiofrequentie 87,6 Mhz
  • www.crisis.nl
  • De gemeente Oirschot maakt bij een calamiteit een speciaal informatienummer bekend. Bel niet naar de brandweer of politie. U stoort daarmee de hulpverlening en blokkeert misschien belangrijke telefoonlijnen

Risicokaart

Oirschot heeft een aantal plekken met risico op een ongeluk of ramp. Over de snelweg A58 worden gevaarlijke stoffen getransporteerd en Eindhoven Airport is dichtbij. Verder zijn er LPG-tankstations en ondergrondse buisleidingen voor aardgas en brandbare vloeistoffen. 

Op de Risicokaart ziet u welke risico's er in uw omgeving zijn. Op de kaart zijn de risicobronnen en kwetsbare objecten in de omgeving (scholen, kinderdagverblijven etc.) aangegeven.

Crisisplan 

Elke gemeente is verplicht om een crisisplan te hebben. Hierin staat onder andere wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een ramp, zoals de gemeente, politie, brandweer en geneeskundige hulpverleningsinstanties. Ook de samenwerking met omliggende gemeenten is geregeld. Het crisisplan van de gemeente Oirschot wordt regelmatig geoefend.

Onder het tabblad Documenten vindt u:

  • Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
  • Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant deel 2: Deelplan Bevolkingszorg

Wat moet ik doen?

Direct gevaar

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter. Op de Risicokaart kunt u zien welke risicobronnen er zijn in uw omgeving.

Waarschuwing door sirenes

Als er een ramp of een zwaar ongeval gebeurt, gaan de sirenes af of waarschuwen we u met geluidswagens van de politie of brandweer. De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Gaat de sirene op een ander moment af, dan is er wel gevaar. 

Noodgegevens

Handige invullijst voor belangrijke contactgegevens