Hoe werkt het?

Naar aanleiding van de huidige tekorten op de woningmarkt voor zowel koop- als huurhuizen in combinatie met de vraag naar andere type woningen is er sprake van een toename van het aantal verzoeken voor woningsplitsing in onze kernen. In de bestaande woningvoorraad is er sprake van meerdere grote woningen die vanwege hun omvang en waarde niet allemaal passend zijn bij de (toekomstige) woonbehoefte. Hierdoor zijn voor een grote groep woningzoekenden, zoals starters, alleenstaanden, kleine gezinnen en senioren woningen onbereikbaar. Ook kan onderhoud en instandhouding van de bestaande woning financieel en/of fysiek onhaalbaar worden. Verder komen er ook verzoeken binnen voor bijzondere vormen van wonen waarbij een (toekomstige) zorgbehoefte een rol speelt. Het splitsen van een bestaande woning kan hiervoor een oplossing bieden.

Het volledige beleid voor verzoeken tot het splitsen van bestaande woningen binnen de kernen van de gemeente Oirschot kunt u nalezen op 'Woningsplitsing kernen Oirschot 2023'(externe link)

Wat moet ik doen

U vraagt een omgevingsvergunning aan. 

Vraag een vooroverleg aan

Wilt u van tevoren weten of uw bouwplan voldoet aan de eisen van welstand en het (tijdelijke) omgevingsplan? Vraag dan een vooroverleg aan.

Direct regelen

U kunt het vooroverleg formulier digitaal invullen via onderstaande knop:

Formulier vooroverleg met de gemeente

Heeft deze informatie u geholpen?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Ellen van Rokven

Ellen Rokven

Medewerkster Klantcontactcentrum