Gemeente Oirschot sluit zich aan bij de campagne Orange the World. Daarom hijsen we op 25 november de Orange the World-vlag voor het gemeentehuis. Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. 

Schaduwpandemie

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Tijdens de coronacrisis is geweld zodanig toegenomen dat gesproken wordt over de ‘schaduwpandemie’. Om aandacht te vragen voor dit onderwerp is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december.

Melden

Er bestaan verschillende soorten geweld tegen vrouwen, zoals seksueel- en huiselijk geweld, (seksuele) intimidatie, maar ook cybergeweld. Helaas blijkt hulp vragen in veel situaties erg lastig. Mensen schamen zich, denken dat de situatie niet erg genoeg is of durven de stap niet te zetten. Slechts een klein deel van de gevallen wordt dan ook gemeld. Toch is het belangrijk om dat te doen. Om zelf hulp te krijgen en ook om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. In Nederland bestaan diverse meldpunten voor verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Meer informatie hierover vindt u op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

Logo Orange The World in de vorm van een oranje hand